Patříte mezi ty, co si s radostí dají churros? Ať už ve Španělsku nebo na nějaké gastro akci u nás? Možná byste měli chuť si je udělat i doma.
Pokud máte trpělivost, fritézu a neočekáváte dokonalé tvary, pak pro vás máme návod, jak na to. V první řadě se obrňte trpělivostí a věřte, že je to jako s palačinkami, ta první se obvykle trhá. Receptů na internetu najdete hodně, některé jsou s olejem, jiné s máslem. Ačkoliv bez másla v kuchyni nedáme ani ránu, přišla nám tahle ingredience v churros hutná, ale kdo ví, třeba to také jednou zkusíme a dáme vědět.
Domácí churros
2-4 porce (podle jedlíků)
Příprava: 30 minut + chlazení těsta
Co na churros?
250 g hladké mouky
špetka soli
2 lžíce třtinového cukru
300 ml vroucí vody
5 lžic oleje (řepkového, slunečnicového)
2 vejce
1 lžíce rumu
olej na smažení
třtinový cukr smíchaný s mletou skořicí na obalení
100 g Lindt Excellence na podávání
Marmelády s příběhem na podávání
Jak na to?
- Odvaž a v míse od robota promíchej mouku se solí a cukrem. Přidej vroucí vodu a olej a hnětacím hákem míchej, dokud se těsto nespojí do tzv. pasty. Tu nech vychladnout, jinak se ti těsto při přidávání vajec srazí.
- Vejce vyšlehej s rumem, přidej je do vychladlé „pasty“ a dál v robotu míchej, dokud se vše nepropojí a nevznikne hladké těsto. Rozpal olej ve fritéze. Těsto přendej do cukrářského sáčku s nástavcem a rovnou do rozpáleného oleje tlač churros. Nůžkami odstřihni konec těsta a opakuj. Churros smaž ponořené dozlatova, asi 2 minuty. Můžeš je i obrátit.
- Ještě horké churros obaluj v cukru se skořicí. Nebo můžeš ve vodní lázni rozpustit čokoládu a churros v ní namočit nebo je podávej s tvou oblíbenou marmeládou.