Vaří u vás doma muž nebo žena? Nebo se střídáte? Možná přemýšlíte, čím toho druhého překvapit. Možná máte konečně čas jen pro sebe a chcete si ho užít s pořádnou flákotou masa. Venku.
Tak nějak by mohl vypadat perex do časáku a jako že jsem se jich napsala hordy. Stejně tak receptů. Tenhle „seriál“ byl zadáním do červnového časopisu ForMen. Menu pro dva. Steak a něco sladkého. A tohle z toho vzešlo. Takže pokud jste si nestihli koupit tohle číslo s podtitulkem – Všichni jsme děti demo, pak recepty najdete i u nás. Nechte si chutnat.

Tatarák s limetkovou majonézou
2 porce
příprava: 25 minut
Co na tatarák?
300 g hovězího masa (svíčková, zadní ořech nebo libové hrudní)
1 hrst sušených rajčat
1 hrst vypeckovaných oliv
2 malé šalotky
1 žloutek
1 lžička kvalitního olivového oleje
1 lžička dijonské hořčice
1 lžička kvalitního kečupu
½ lžičky drceného kmínu
½ lžičky mleté papriky
sůl a pepř
topinky smažené na oleji
Co na majonézu?
50 g kvalitní majonézy
2 limetky
sůl a pepř
med na dochucení
chilli vlákna na ozdobu
Co na salsu?
1 hrst cherry rajčátek
2 jarní cibulky
sůl a pepř
olivový olej
Jak na to?
- Maso namel najemno. Smíchej s nadrobno nasekanými sušenými rajčaty, olivami a šalotkou. Přidej žloutek, olej, hořčici a koření. Topinky osmahni na oleji. Přendej na talíř.
- Majonézu smíchej s kůrou z limetky. Dochuť šťávou z 1 limetky, solí, pepřem a medem. Limetku rozpul a ogriluj vnitřní část, bude se ti hodit na zakapání. Podávej na tataráku ozdobené chilli vlákny.
- Rajčátka a cibulku nakrájej na malé kousky, dochuť solí, pepřem a olivovým olejem. Salsu přidej k tataráku a majonéze. Podávej.

Steak s bramborami a ředkvičkovým salátem
2 porce
příprava: 45 minut
Co na steak?
400 g baby brambor
olivový olej
sůl a pepř
2 steaky z vysokého roštěnce (každý cca 300 g)
solný květ a mix čerstvého pepře včetně růžového
1 menší svazek ředkviček
2 jarní cibulky
sůl, pepř, ocet, cukr a olivový olej dle chuti na zálivku
výhonky hrášku
Jak na to?
- Předehřej troubu na 180°C. Omyj brambory a celé i se slupkou je přendej do pekáčku. Zakapej olivovým olejem, osol, opepři a peč doměkka, asi 30 minut.
- Mezitím si připrav steaky. Rozehřej grilovací pánev, přidej trošku olivového oleje a maso prudce ogriluj z obou stran dozlatova, z každé 5 minut. Osol solným květem a čerstvě nadrceným pepřem, zabal do alobalu a maso ještě nech v troubě 10 minut „dojít“.
- Ředkvičky a jarní cibulky nakrájej. Přendej do misky. Smíchej ingredience na zálivku, přidej ji do salátu a podávej s výhonky hrášku spolu se steaky a upečenými bramborami.

Crumble se zmrzlinou
2 porce
příprava: 30 minut
Co na crumble?
máslo na vymazání formiček
1 hrst malin
1 hrst borůvek
1 hrst vypeckovaných třešní
6 máslových sušenek
2 hrsti kokosových chipsů
2 kopečky vanilkové nebo karamelové zmrzliny
máta na ozdobu
Jak na to?
- Troubu předehřej na 180°C. Malé zapékací formičky vymaž máslem a rozděl do nich ovoce. Navrch nadrob sušenky a přidej kokosové chipsy. Peč dozlatova, asi 20 minut.
- Crumble podávej ještě teplý spolu s kopečkem zmrzliny a ozdob čerstvou mátou.