Máte doma třešně a přemýšlíte, co s nimi? Upečte si „hrnkovou“ bublaninu. Každý jednoduchý recept se u nás doma totiž počítá. Věřím, že jednou místo mě budou péct děti, vnoučata a já si budu moct dát nohy nahoru.
Také jste jako děti nesnášely tu bublaninu, do které se zakousnete a zavržou vám zuby o pecku z třešní? Tak to moje děti neznají. Pokaždé, když peču koláč, tak třešně vypeckuju. A ještě jednu vzpomínku z dětství na třešně mám – kompot, ve kterém nahoře plavali utopení červíci. Máte to taky tak?
Třešňová bublanina
1 hlubší plech
příprava: 50 minut
Co na bublaninu?
3 vejce (zvlášť žloutky a bílky)
1 BIO vanilkový cukr
¾ hrnku třtinového cukru
200 ml smetany ke šlehání (nad 30%)
½ hrnku plnotučného mléka
1 ½ hrnku polohrubé mouky + na vysypání plechu
½ hrnku kokosové mouky (Zdraveorechy.cz)
1 prášek do pečiva bez fosfátů
1/3 hrnku oleje + na vymazání formy
vypeckované třešně
Jak na to?
- Předehřej si troubu na 180°C. Odděl žloutky od bílků. Žloutky balonovou metlou utři s cukry do hladkého krému, pak postupně přidávej smetanu a šlehej. Poté přilij mléko a přidávej obě mouky. Nakonec vmíchej prášek do pečiva a olej. Bílky vyšlehej do sněhu. Ten pak lehce zapracuj vařečkou do těsta na bublaninu.
- Třešně vypeckuj. Plech vymaž olejem a vysyp moukou. Těsto na koláč rovnoměrně rozděl na plech a navrch dej třešně. Peč dozlatova, asi 35 minut. A jak poznáš, že je bublanina uvnitř upečená? Když do ní zapíchneš špejli, po vytažení zůstane suchá. Po upečení nech koláč vychladnout na mřížce, naporcuj a podávej.