Také už vás nebaví péct dokola tu stejnou bábovku? Hledáte v kuchařkách a na internetu nějaký nový recept? Třeba se vám tahle verze s mákem může hodit.
Základem je mramorová bábovka, jen jsem vyměnila kakao za mák, ale vy nemusíte! Můžete použít i mleté ořechy, pokud je máte rádi, a hlavně, máte-li je doma a potřebujete je zužitkovat. V některých případech jde improvizovat, někdy je to dokonce nutné, třeba když máte doma hladové krky, co vyjídají ledničku a konečně dodržují pravidlo 5 (a více) porcí denně. To vám ale tady nemusím vyprávět. Prostě pečte a užívejte si ten čas v kuchyni.
Dvojbarevná bábovka
1 forma na bábovku
příprava: 70 minut
Co na bábovku?
3 vejce
130 g třtinového cukru
20 g vanilkového cukru
kůra z 1 BIO citronu
250 ml smetany ke šlehání 33%
250 g polohrubé mouky + na vysypání formy
½ prášku do pečiva bez fosfátů
špetka soli
2 lžíce oleje + na vymazání formy
100 g mletého máku (můžeš přidat i 1 lžíci povidel)
moučkový cukr na posypání
Jak na to?
- Troubu si předehřej na 170°C. Odděl žloutky od bílků, z bílků vyšlehej sníh. V míse od robota pomocí balónové metly vyšlehej žloutky s cukry a kůrou z citronu do světlého krému. Postupně přidávej šlehačku a mouku s práškem do pečiva a špetkou soli. Nakonec zlehka zapracuj olej a pak vyšlehaný sníh.
- Formu na bábovku pořádně vymaž olejem (můžeš i máslem) a vysyp moukou. Těsto na bábovku si rozděl na dvě poloviny. Do jedné přidej mák a super to doladí povidla, pokud je máš. Do formy dej nejprve polovinu makového těsta, pak celé světlé těsto a zakonči to zbytkem makového těsta.
- Bábovku peč dozlatova, asi 50 minut. A jak poznáš, že je bábovka uvnitř upečená? Když do ní zapíchneš špejli, po vytažení zůstane suchá. Bábovku nech trošku vychladnout na mřížce a pak ji opatrně vyklop. Nech zcela vychladnout a před podáváním ji můžeš zlehka posypat moučkovým cukrem.
Bábovka je chuťově naprosto vynikající. Všichni v rodině mi ji pochválili a chtěli hned recept :-))
Akorát mám menší tip ohledně konzistence těsta a délky pečení, pokud se ji někdo rozhodne taky upéct :-))
1) Když sem přidala mák do jedné poloviny těsta, tak konzistence byla až moc hutná, musela jsem přidat 4 PL mléka, abych těsto vůbec z mísy dokázala přesunout do bábovkové formy.
2) Ani po 50 minutách pečení nebyla bábovka hotová. Byla upečená jen z vrchu ale vespod byla pořád nedopečená. Tak jsem ji přikryla alobalem, teplotu snížila na 160°C a pekla dalších 30 minut. Teprve potom byla upečená akorát a špejle po zapíchnutí vyšla čistá.
Děkujeme za zpětnou vazbu, nám to krásně sedělo, možná je to mákem… těžko říct a upekla se také v pořádku, tam asi hraje velkou roli forma. Ale tu jistě máte už milionkrát vyzkoušenou. Až ji budeme opět péct, budeme na to všechno myslet. Krásné léto přeje Slepičárna