Možná si na rarášky pamatujete z dětství. A máte na ně chuť? Pak je právě teď a tady ideální čas si recept trošku oprášit. A dát si k nim třeba šťouchané brambory.
Co s kuřecími prsy nebo vykostěnými stehenními řízky? Máte x možností, od klasického řízku až po omáčku. Pokud ale hledáte obměnu jídelníčku, zkuste si maso naložit do speciálního těstíčka. A bude ještě jemnější, když si kuřecí dopředu naložíte do kombinace smetany s jogurtem a pak teprve do směsi na těstíčko. My jsme si klasické ingredience na rarášky trošku uzpůsobili podle našich chutí (není tam například sójová omáčka) a naopak jsme přidali kurkumu. Nechte se inspirovat a hlavně – spotřebujte, co dům dá, teď se to může hodit…
Kuřecí rarášci se šťouchačkami
4 porce
příprava: 40 minut + chlazení masa v těstíčku
Co na kuřecí rarášky?
600 g kuřecích prsou nebo vykostěných stehenních řízků
sůl a pepř
2 vejce
2 lžíce hrubozrnné hořčice
150 ml piva (nebo cideru)
2 lžíce bramborového škrobu (Solamyl)
3 vrchovaté lžíce hladké mouky
1 lžička sušeného česneku
1 lžička kurkumy
nasekaná petrželka, pažitka
olej na smažení
Co na šťouchané brambory?
500 g brambor typu B
sůl
troška oleje nebo sádla na pánev
100 g anglické slaniny
2 červené cibule
1 lžička růžového pepře
2 lžíce másla
nasekaná petrželka
Jak na to?
- Kuřecí maso nakrájej na kostky asi 2 x 2 cm a promíchej se solí a pepřem. V míse vyšlehej vejce s hořčicí, pivem, škrobem a moukou. Přidej nasekané bylinky, dochuť česnekem, kurkumou, solí a pepřem. Maso nalož do směsi v míse a nech v chladu uležet, ideálně 5 hodin, minimálně 1 hodinu.
- Brambory oloupej, nakrájej na menší kousky a vař v osolené vodě doměkka. Na pánvičce orestuj na oleji (nebo sádle) nakrájenou slaninu, přidej cibulku a ještě nech restovat, sem tam zamíchej. Ochuť solí a růžovým pepřem, odstav a přidej máslo – hezky se rozpustí. Slij uvařené brambory a smíchej a našťouchej je spolu s petrželkou se směsí na pánvi.
- V hlubším hrnci nebo pánvi rozehřej olej na smažení. Naber v libovolném množství směsi a smaž rarášky dozlatova z obou stran. Podávej se šťouchanými bramborami.