Řízky máme často spojené s rodinným nedělním obědem. I když se to nezdá, je to makačka a celý proces nejde uspěchat.
Možná si říkáte, že jsou lepší vepřové řízky, pěkně z krkovice. Ale i ty kuřecí (i když nejsou ze stehenního řízku), můžou být šťavnaté. Když je dopředu trošku naložíte. Můžete použít v soli utřený česnek, přidat hořčici, obalit maso v bylinkovém pestu (skvělé je z plocholisté petržele s olivovým olejem, solí a pepřem). Nebo si je naložte do suchých ingrediencí jako je tandoori koření a sušený česnek, nezapomeňte na sůl a pepř. Máte X možností a věřte, že to bude nejšťavnatější řízek, co jste kdy měli. A co k němu? Jasně, že bramborový salát nebo kaše je TOP! Ale co teprve, když upečete brambůrky a budete to celé podávat s domácí tatarkou?
Řízek s bramborami a tatarkou
4 porce
Příprava: 90 minut
Co na řízek?
4 kuřecí prsa
sůl a pepř
1 lžička koření tandoori
1 lžička sušeného česneku
hladká mouka na trojobal
2 vejce + troška soli a mléka na trojobal
domácí strouhanka na trojobal
olej na smažení
citron na zakapání
Co na brambory?
800 g baby brambůrek
3 šalotky
sůl a pepř
olivový olej
2 snítky rozmarýnu
2 jarní cibulky
čerstvé bylinky (pažitka, petrželka, rozmarýn, oregano…)
2 oříšky másla
Co na domácí tatarku?
200 g kvalitní majonézy
1 menší sladká bílá cibule
2 jarní cibulky
2 nakládané okurky
1 lžíce nasekaných kaparů
1 lžíce plnotučné hořčice
1 lžička worcestrové omáčky
1 malý panák suchého bílého vína
sůl a pepř
bylinky (pažitka, petrželka, rozmarýn, oregano…)
Jak na to?
- Kuřecí prsa podélně rozkroj na menší a hlavně tenčí díly. V míse osol, opepři a promíchej s kořením tandoori a sušeným česnekem, nech v ledničce chvilku odpočinout.
- Mezitím rozehřej troubu na 200°C. Celé brambůrky omyj, přendej do pekáče, přidej rozpůlené šalotky, osol, opepři, zakapej olivovým olejem a přidej snítky rozmarýnu. Peč dozlatova, sem tam promíchej, 45 až 60 minut podle velikosti.
- Naložená kuřecí prsa obal v trojobalu. Nejdříve v hladké mouce, poté v rozšlehaných vejcích s troškou soli a mléka a nakonec ve strouhance. Rozpal dostatečné množství oleje v hlubším a menším hrnci (pokud nemáš friťák). Pak trošku stáhni teplotu a smaž řízky plně ponořené v oleji z obou stran dozlatova.
- Připrav si domácí tatarku. V míse smíchej majonézu spolu s najemno nasekanou bílou cibulí, jarní cibulkou, nakládanými okurkami a kapary. Vmíchej hořčici, worcestrovou omáčku, bílé víno a nakonec zlehka zapracuj sůl, pepř a nasekané bylinky. Promíchej a nech v chladu, dokud nebudeš podávat jídlo.
- Upečené brambůrky se šalotkou přendej do pánve, přidej nasekané jarní cibulky a bylinky a promíchej s máslem, případně dochuť troškou soli. Promíchej. Podávej s domácí tatarkou a řízky, ty zakapej šťávou z citronu.
Zkuste i náš recept na domácí citronovou majonézu ZDE.