Milujete mák? Pak si oblíbíte i tento chlebíček. Přeci jen je únor, kdy láska prochází žaludkem a pečeme doma s láskou, od srdce.
Jakýkoliv recept, který obsahuje mák, je u nás doma vítaný. Ať už je to koláč, bábovka, plněné kynuté buchty nebo tento chlebíček, všechno u nás zmizí do posledního drobku. Ke snídani, svačině i večer jako sladká tečka po večeři. Tak moc mák milujeme a nestydíme se k tomu přiznat. Jak to máte vy?
Makový chlebíček
1 forma na biskupský chlebíček
Příprava: 60 minut
Co na chlebíček?
1 vejce
200 ml plnotučného mléka
150 g třtinového cukru
100 g polohrubé mouky + na vysypání formy
½ prášku do pečiva bez fosfátů
1 lžička mleté skořice
kůra z pomeranče (může být i sušená)
200 g mletého máku
70 g rozpuštěného másla + na vymazání formy
moučkový cukr na posypání (nemusí být)
Jak na to?
- Předehřej troubu na 170°C. Do mísy od robota rozklepni vejce, přidej mléko, cukr, mouku, prášek do pečiva, skořici, kůru z pomeranče a mák. Vyšlehej.
- Mezitím rozehřej máslo, aby bylo tekuté, ale ne horké! Formu na biskupský chlebíček vymaž máslem a vysyp polohrubou moukou.
- Do těsta postupně přidávej rozehřáté máslo a lehce ho zapracuj. Těsto rovnoměrně rozprostři do formy.
- Peč asi 50 minut. A jak poznáš, že je chlebíček uvnitř upečený? Když do něj zapíchneš špejli, po vytažení zůstane suchá.
- Pak přendej na rošt a nech trošku vystydnout. Opatrně chlebíček vyklop, zlehka posyp moučkovým cukrem a nakrájej. Podávej.
Milá slepičárno,
tento recept je špica! Rychlovka na nedělní večer, která je plná máku. Navíc je chlebíček skutečně velmi vláčný, což já rád. Ještě tentýž večer byl pryč.
Moc děkujeme!!!
Zdravím celou Slepičárnu. Velký dík za tento snadný a rychlý recept. Chlebíček nám moc chutnal. Hned zařazuji do našeho repertoáru.
Moc děkujeme a také posíláme pozdravy!!!!