Znáte Fitrecepty? Určitě ano. I my je sledujeme, hlavně jako inspiraci na jídla, která běžně u nás v kuchyni nevaříme. Společně jsme se rozhodli s vámi tři recepty z nejnovější kuchařky Jíme zdravě po celý rok sdílet.
Nechali jsme Mari, Barču a Kláru vybrat speciální zimní menu, které vás stejně jako nás mile překvapí chutí i pestrostí. Krok za krokem se u nás v kuchyni holky pustily do přípravy energy koulí z červené řepy, místo masa nám naservírovaly květákové „steaky“ s humusem a jako dezert nechyběl neskutečně jemný batátový cheesecake zalitý kokosovým karamelem. Zkuste to i vy jednou za čas obměnit jídelníček něčím zdravějším a pokud vám to doma projde, pak musíte vyzkoušet i další recepty z této kuchařky nebo z předešlých třech, to už necháme na vás. Koupíte je TADY. A my holkám děkujeme za návštěvu!
Řepné energy koule
12 kusů
Příprava: 20 minut
Co na řepné koule?
100 g sušených vypeckovaných datlí
50 g mletých mandlí
50 g mletých vlašských ořechů
40 g strouhaného kokosu
3 lžíce řepného pyré (rozmixováno ponorným mixérem z předvařené červené řepy)
Jak na to?
- Datle spař horkou vodou a dej na 5 minut stranou. Poté vodu slij, změklé datle nasekej nožem nahrubo a v míse je smíchej s mletými mandlemi, vlašskými ořechy, strouhaným kokosem a řepným pyré.
- Vzniklou směs dej na 10 minut do ledničky. Z vychlazené směsi pak v dlani vytvaruj zhruba 12 stejně velkých kuliček, kuličky nech ještě pár minut uležet v lednici a podávej.
TIP: Kuličky ještě můžeš obalit v kakau nebo třeba ve směsi mletých ořechů.
Květákové „steaky“ s hummusem
4 porce
Příprava: 60 minut
Co na květák?
1 menší hlávka květáku (600 g)
3 lžíce miso pasty
1 lžička mletého římského kmínu
1 lžička jablečného octa
Co na hummus?
400 g předvařené cizrny
2 lžíce tahini (nemusí být)
1 stroužek česneku
2 lžíce vody
sůl a pepř
Co na špenát?
200 g listového špenátu
1 lžíce olivového oleje
1 propasírovaný stroužek česneku
30 g piniových oříšků
sůl a pepř
Jak na to?
- Troubu předehřej na 190°C. Hlávku květáku očisti, ale nevykrajuj – pokud to bude možné, nech ji vcelku i s košťálem. Následně hlávku nakrájej na plátky silné zhruba 2 cm a naskládej na plech vyložený pečicím papírem (nebo vymazaným olivovým olejem). V misce smíchej miso pastu, mletý římský kmín a jablečný ocet a vzniklou směsí potři plátky květáku. Plech dej do trouby a „steaky“ peč 30-35 minut při 180-190°C do změknutí.
- Mezitím si připrav hummus a špenátovou směs. Pro přípravu hummusu rozmixuj dohladka předvařenou cizrnu, tahini, 1 stroužek česneku, 2 lžíce vody, špetku soli a špetku pepře. Poté si vezmi pánev, rozehřej na ní 1 lžíci olivového oleje, přidej špenát a opékej ho zhruba 1 minutu na mírném plameni. Následně přidej prolisovaný česnek a opékej další 2 minuty. Opečenou směs dochuť solí a pepřem, zamíchej a odstav ze zdroje tepla.
- Na závěr si ještě na nepřilnavé pánvi nasucho opraž piniové oříšky. Nachystej si 4 servírovací talíře, rozděl do nich upečené květákové steaky, hummus a špenátovou směs a každou porci zasyp opraženými piniovými oříšky.
Batátový cheesecake s karamelem
12 porcí
Příprava: 85 minut
Co na korpus?
70 g kokosového oleje
40 g erythritolu (nízkokalorické přírodní sladidlo) nebo kokosového cukru
150 g mletých vlašských ořechů
80 g arašídového másla bez cukru
120 g jemných ovesných vloček
Co na náplň?
300 g batátového pyré (2 středně velké batáty 2 x 250 g a 1,5 l vody)
600 g smetanového sýra s nízkým obsahem tuku
3 vejce
1 lžička vanilkového extraktu
1 lžíce mleté skořice
60 g erythritolu nebo kokosového cukru
Co na kokosový karamel?
400 ml kokosového mléka z plechovky
50 g kokosového cukru
20 g kokosového oleje
špetka soli
Jak na to?
- troubu předehřej na 180°C. Nejprve si připrav korpus. Ve větší míse smíchej kokosový olej, 40 g erythtritolu, mleté vlašské ořechy, arašídové máslo a vločky. Rukama vypracuj těsto, udělej z něj kouli a dej ho na 10 minut vychladit do lednice.
- Mezitím si stihneš připravit náplň – všechny uvedené ingredience rozmixuj dohladka náplň dej vychladit do lednice.
- Vezmi si těsto na korpus a připrav si kulatou formu o průměru 30 cm. Formu vylož pečicím papírem, připravené těsto rozdrob po dně a okrajích formy a dlaněmi ho rovnoměrně upěchuj. Formu s korpusem (zatím bez náplně) dej do předehřáté trouby a peč 10 minut při 180°C. Po této době vyjmi formu z trouby, na korpus nalij připravenou náplň a dej ji zpět do trouby. Peč dalších 30 minut na 180°C, pak teplotu stáhni na 170°C a peč dalších 25-30 minut, dokud okraje náplně nezačnou zlátnout.
- Poté formu vyndej a upečený cheesecake nech vychladnout na mřížce. Po vychladnutí ho dej alespoň na 30 minut do lednice, následně ho rozkrájej na 12 dílků nebo polij karamelem.
- Kokosový karamel si připravíš na tak, že kokosové mléko společně s cukrem přeliješ do rendlíku (ideální je hrnec na puding s dvojitým dnem, kam lze nalít vodu) a zahříváš 10 minut na středním plamení. Poté sniž teplotu a za stálého míchání nech karamel zhoustnout, trvá to zhruba 25-30 minut. Nakonec přimíchej kokosový olej a špetku soli a rendlík odstav. Karamel nech vychladnout a podávej, popřípadě skladuj v lednici.