Znáte Shortbread Fingers? Skotské máslové sušenky, které se pečou v pekáčku a pak se krájí na širší tyčinky a nahoře mají tečky? U nás se (skoro) ze stejného těsta pečou kulaté sušenky. Zkuste jejich kulatou verzi třeba jako jedlý dárek.
Důvod? Můj muž si je kupuje v Mark & Spencer. Když tu napíšu, že je miluje, tak vůbec nebudu přehánět. Rozhodla jsem se, že když budou těm z obchodu co nejvíce podobné, zamiluje si i ty moje. Našla jsem si recepty na tradiční skotské sušenky v angličtině a pak jsem je musela „přeložit“ do češtiny tak, aby suroviny odpovídaly naši podmínkám. Třeba v podobě mouky. Přidala jsem domácí vanilkový cukr, který si připravuji už v září, aby na vánoční cukroví byl značka ideál a přidala jsem kůru z citronu. A povedlo se!
Skotské máslové sušenky
2 plechy
příprava: 2 hodiny (včetně chladnutí těsta)
Co na sušenky?
250 g másla pokojové teploty
5 lžic domácího vanilkového cukru
5 lžic třtinového cukru
kůra z 1 citronu
špetka mořské soli
1 hrnek hladké mouky
1 hrnek polohrubé mouky + na podsypání
Jak na to?
- Změklé máslo spolu s cukry utři v robotu pomocí nástavce ve tvaru “K” do krému. Poté přidej kůru z citronu, část si můžeš nechat na posypání sušenek, a mořskou sůl. Při pomalých otáčkách přidávej postupně mouky a tři, dokud nebude těsto hladké. I tak se bude trošku lepit.
- Potom stěrkou přendej těsto na potravinářskou fólii, zabal a nech v ledničce alespoň hodinu odpočinout. Troubu předehřej na 180°C. Plechy vylož pečicím papírem. Připrav si vykrajovátko, já měla kolečko o průměru 4 cm.
- Plochu zlehka posyp polohrubou moukou, vyndej polovinu těsta a vyválej ji opatrně na asi 1 cm tlustý plát. Těsto má tendenci se lepit, můžeš jej trošku posypat moukou. Vykrajuj kolečka a přendej je trošku od sebe na plech. Celkem těsto vyjde na 2 plechy.
- Sušenky peč v předehřáté troubě asi 12 minut, ze stran budou zlatavé, ale zároveň ještě trošku měkké. Přendej plech na mřížku a nech je úplně vystydnout a pak teprve sušenky sundej. V chladu a suchu a je můžeš skladovat až 2 týdny.