Jogurtové těsto, maková náplň s povidly nebo marmeládou, a švestky. Tak přesně takový může být start sladkého babího léta v podobě dalšího jednoduchého koláče.
Máme před sebou další víkend. To znamená čas na DALŠÍ pečení! Pokud máte doma, stejně jako já, plnou mísu švestek a nevíte, co s nimi (a nechcete je jen nechat octomilkám), pak tenhle recept na vcelku rychlý koláč oceníte. Potřebujete vesměs základní suroviny „co dům dá“ a trošku toho vašeho času. A ze zbylých švestek si můžete udělat třeba pečená povidla, recept najdete zde.
Švestkový koláč s mákem
1 forma o průměru 28 cm
příprava: 1 hodina
Co na koláč?
2 vejce (zvlášť žloutky a bílky)
1 bio vanilkový cukr
100 g třtinového cukru
kůra z 1 bio citronu
150 g bílého jogurtu
3 lžíce plnotučného mléka
200 g polohrubé mouky + na vysypání formy
1 lžíce prášku do pečiva bez fosfátů
2 lžíce švestkových povidel nebo marmelády (např. ostružinová s vanilkou od Marmelád s příběhem)
100 g mletého máku
větší švestky
olej na vymazání formy
Jak na to?
- Odděl žloutky od bílků. Žloutky utři s cukry a kůrou z citronu. Přidej jogurt a mléko, míchej. Postupně přidávej mouku, vmíchej prášek do pečiva a nakonec zlehka zapracuj vyšlehaný sníh z bílků.
- Předehřej troubu na 180°C. Vymaž formu olejem a vysyp moukou. Dvě třetiny těsta rovnoměrně rozděl do koláčové formy. Zbývající část těsta smíchej s povidly nebo marmeládou a mletým mákem.
- Makovou část rozděl na těsto pomocí lžíce ve tvaru větších noků. Mezi „noky“ dej poloviny švestek slupkou dolů. Koláč peč dozlatova, asi 35 minut. A jak poznáš, že je koláč uvnitř upečený? Když do něj zapíchneš špejli, po vytažení zůstane suchá. Koláč nech vystydnout na mřížce, pak nakrájej a podávej.