Základní těsto smíchané v robotu, jen pár ingrediencí, sezonní ovoce a drobenka provoněná vlašskými ořechy. Sladká tečka na závěr léta v podobě dalšího nejjednoduššího a vláčného koláče s ovocem na světě!
Konec prázdnin je tu a začíná nám školní rok. Je tu zase koloběh kolem snídaní a svačin do školy. Rychlé koláče „co dům dá“ jsou v tomhle případě TOP. Zvlášť, když se váží po lžících. Ano, i to je možné. To vás naučí lenost a mít doma děti, co už zvládnou podle blogu péct samy. A co se v mládí naučí… však to znáte.
Koláč se švestkami a jablky
1 kulatá forma o průměru 26 cm
příprava: 40 minut
Co na koláč?
1 vanilkový Lipánek (130 g)
2 vejce
4 lžíce třtinového cukru
1 bio vanilkový cukr
kůra z bio citronu
8 vrchovatých lžic polohrubé mouky + na vysypání formy
1 lžička prášku do pečiva (bez fosfátů)
4 lžíce řepkového oleje + na vymazání formy
1-2 jablka (podle velikosti)
4-6 švestek (podle velikosti)
Co na drobenku?
4 lžíce másla
6 lžic polohrubé mouky
4 lžíce třtinového cukru
1 lžíce mletých vlašských ořechů
špetka mleté skořice
Jak na to?
- Do mísy od robota dej Lipánka, rozklepni vejce, přidej cukry a kůru z citronu. Vyšlehej pomocí balónové metly. Poté přidej mouku, prášek do pečiva a nakonec zapracuj i olej. Zlehka vše promíchej.
- Předehřej troubu na 180°C. Formu vymaž olejem a vysyp moukou. Rozlij do ní rovnoměrně těsto. Jablka a švestky nakrájej na měsíčky a rozlož na těsto tak, aby okraje koláče zůstaly volné.
- Ingredience na drobenku dej do mísy a rozdrob je prsty. Drobenkou posyp těsto s ovocem a dej péct do trouby. Peč dozlatova, asi 35 minut. A jak poznáš, že je koláč uvnitř upečený? Když do něj zapíchneš špejli, po vytažení zůstane suchá. Koláč nech na mřížce vystydnout, nakrájej a podávej.