Které recepty s houbami patří mezi vaše nejoblíbenější? U nás je to rozhodně „houbovka“ nebo taky houbová omáčka s masem a knedlíky, případně s rýží. To nemá chybu!
Pro mě je to vzpomínka na dětství, na prázdniny, na léto, na vesnice, na chalupy. Však to znáte. Nejdřív vás vyženou do lesa, kde hledáte houby. To by ještě šlo, pak je ale musíte očistit, poprat se s červíky na stole a nakonec je ještě sníst! Přesně tahle trnitá cesta vedla k tomu, že jako dospělák miluju houbaření, s láskou houby čistím a s chutí je jím, i když je mi pak těžko. To je život, to je vášeň!
Houbová omáčka s hovězím masem
4 porce
příprava: 2,5 hodiny
Co na houbovku?
600 g zadního hovězího (ořech)
2 lžíce vepřového sádla (nebo olej)
sůl a pepř
voda nebo vývar na podlití
70 g špeku
2 cibule
1 lžíce celého kmínu
400 g jedlých hub (hříbky, lišky, babky)
voda s hladkou moukou nebo jíška na zahuštění (nemusí být)
Jak na to?
- Předehřej troubu na 180°C. Maso nakrájej na kostky, na pánvi na sádle (nebo oleji) ho orestuj, zatáhni. Přendej do pekáče, osol, opepři, podlij troškou vody nebo vývaru, přiklop a dej do trouby.
- Na stejné pánvi ve výpeku orestuj nakrájený špek spolu s nadrobno nakrájenými cibulemi do hněda. Přidej celý kmín, na menší kousky nakrájené houby, podlij vodou nebo vývarem a restuj asi 10 minut.
- Směs z pánve přidej do pekáče k masu. Přiklop a dus, dokud nebude maso měkké, asi 2 hodiny. Podle potřeby podlij vodou nebo vývarem, zamíchej. Nakonec dej pekáč na varnou desku, případně obsah přendej do hlubší pánve. Dochuť solí, pepřem a můžeš přes cedník zahustit rozmíchanou moukou s vodou nebo jíškou. Podávej s karlovarskými knedlíky.
Karlovarské knedlíky
4 porce
příprava: 45 minut
Co na knedlíky?
4 rohlíky
špetka soli
250 g polohrubé mouky
hrst nasekané petrželky
2 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
250 ml plnotučného mléka
Jak na to?
- Dej vařit vodu ve velkém hrnci. Nakrájej rohlíky (ideálně den staré) na kostičky, smíchej je ve větší míse se solí a moukou. Přidej nasekanou petrželku, žloutky a mléko. Propracuj těsto. Z bílků vyšlehej sníh a zlehka ho vpracuj do těsta na knedlíky.
- Těsto rozděl na dvě poloviny. Rozlož si dvě potravinářské fólie na pracovní plochu a do každé dej těsto tak, aby okraje fólie byly volné. Zamotej a na koncích zavaž provázkem. Propíchej párátkem. Vař ponořené ve vroucí vodě 14 minut z jedné strany a poté 14 minut z druhé.
- Vyndej knedlíky na kuchyňskou plochu, rozbal je a opět propíchej párátkem. Krájej ideálně režnou nití, aby se knedlíky nesrazily. Přendej je do mísy a přikryj čistou utěrkou. Nech v teple (třeba pod dekou) než je začneš servírovat.
Jak já se těším až ji uvařím
Děkujeme:-), dejte vědět, jaká byla:-)