Už jste někdy grilovali pizzu? My poprvé. Donutili jsme Petra Hajného (a jeho tým) ze Zas a znova, ať do toho jde s námi. Společně jsme vychytali chyby a připravili jsme pro vás manuál, jak na to!
Ono to totiž není tak jednoduché, jak se na první pohled zdá. O tom vám můžeme povídat. Nejde jen o to šoupnout pizzu na gril, zavřít ho a pak vytáhnout kopii té z pece. Má to svá pravidla. Potřebujete ideálně keramický gril, která zvládne co nejvyšší teplotu. Pár pomůcek, jako je třeba kámen na pizzu nebo lopatka. Těsto už je pohoda a to, co na pizzu dáte, je spíš o vaší chuti. Základem je domácí sugo, co si budeme povídat. Připravili jsme pro vás hned tři letní varianty a vy nám dejte vědět, který recept u vás zabodoval nebo co jiného jste na pizzu na gril dali vy…
Základní těsto a sugo na pizzu
4 pizzy
příprava: 20 minut + 60 minut kynutí
Co na těsto na pizzu?
1 kg hladké mouky (vysokolepková T530 – GoodMills)
špetka soli
30 g čerstvého droždí
100 ml panenského olivového oleje
640 ml vody
Co na sugo?
1 plechovka loupaných rajčat (ideálně pomodori)
2 šalotky
2-3 stroužky česneku
1 lžíce panenského olivového oleje
sůl a pepř
bazalka
třtinový cukr na dochucení
Jak na to?
- Mouku odvaž do mísy od robota. Přidej sůl, rozdrob droždí, promíchej a pak přilij olej a vodu. Nástavcem ve tvaru háku vypracuj v robotu hladké těsto, zabere to asi 15 minut. Posyp troškou mouky, přikryj utěrkou a nech v pokojové teplotě kynout 1 hodinu.
- Pak na pomoučněné ploše rozděl nakynuté těsto na 4 stejně velké díly. Ty propracuj a vytvoř koule. Zabal je do potravinářské fólie a nech v ledničce odpočívat klidně do druhé dne. Anebo z nich vypracuj pizzu rovnou.
- Připrav si sugo do zásoby. Loupaná rajčata i se šťávou přelij do nádoby na mixování. Přidej nasekané šalotky a česnek. Osol, opepři a rozmixuj ponorným mixérem. Nakonec vmíchej pokrájenou bazalku a podle potřeby dochuť cukrem.
Jak grilovat pizzu na dřevěném uhlí (v Big Green Egg)?
- Naplň dno grilu dřevěným uhlím, přidej podpalovač a zapal, ideálně horkovzdušnou pistolí, bude to rychlejší.
- Otevři spodní větrací dvířka na 3/4 a komín nahoře úplně, aby proudil vzduch. Jakmile dosáhneš požadované teploty (V Big Green Egg to je 350°C), částečně přivři spodní dvířka, aby se teplota držela.
- Jakmile se uhlí rozhoří, vlož „conveggtor“ nožičkami směrem vzhůru a ně dej nerezový rošt. Na ten asi 10 minut předtím, než budeš grilovat pizzu, polož kámen na pizzu, aby se dostatečně rozpálil. Vlož pizzu a griluj při teplotě 350°až 400°C asi 5 minut, zespoda musí být ogrilovaná, ale ne spálená. Kontroluj pomocí lopatky na pizzu.
Co ještě budeš potřebovat?
Kámen na pizzu, lopatku na pizzu, jinak se ti s pizzou bude špatně manipulovat a nůž nebo kráječ na pizzu. To všechno se dá sehnat u BGE nebo třeba v Hornbachu.
Pizza s mořskými plody
1 pizza
příprava: 60 minut (+ kynutí těsta)
Co na pizzu?
1 díl z těsta na pizzu
sugo na potření
2 hrsti cherry rajčátek
na kolečka nakrájené chapadlo z chobotnice (předvařené ve vývaru)
očištěné kalamáry a slávky
1 chilli paprička (nemusí být)
pepř, olivový olej a bazalka na závěr
Jak na to?
- Chapadlo z chobotnice povař ve vývaru do měkka, asi 45 minut a pak nakrájej na kolečka. Slávky pod tekoucí vodou očisti. Z těl kalamár vytáhni sépiovou kost a vnitřnosti. Opláchni.
- Dlaněmi a prsty vyválej na pomoučněné ploše těsto na pizzu. Potři ji sugem, přidej na měsíčky nakrájená cherry rajčátka, kousky chobotnice, kalamáry a slávky. Nakonec přidej na kolečka nakrájenou chilli papričku.
- Griluj na pizza kameni přiklopené při teplotě 350 až 400°C dozlatova asi 5 minut. Pizzu vytáhni, ještě ji opepři, zakapej olivovým olejem a ozdob bazalkou.
Pizza s grilovanou zeleninou
1 pizza
příprava: 45 minut (+ kynutí těsta)
Co na pizzu?
1 lilek
sůl a pepř
tymián
olivový olej
1 stroužek česneku
šťáva z citronu na dochucení
1 díl z těsta na pizzu
sugo na potření
plátky cukety (zelená, žlutá)
nakládaný artyčok
2 hrsti cherry rajčátek
rukola a parmazán na závěr
Jak na to?
- Připrav si lilkové pyré. Předehřej troubu na 180°C. Rozkroj lilek, vnitřní část nařízni na mřížku, osol, opepři, přidej tymián a olivový olej. Dej obě půlky zpátky k sobě, zabal do alobalu a peč asi 30 minut.
- Poté lžící vydlabej dužinu z lilku, přendej do mixovací nádoby, přidej propasírovaný česnek, rozmixuj a nakonec ještě dochuť solí, pepřem a šťávou z citronu.
- Dlaněmi a prsty vyválej na pomoučněné ploše těsto na pizzu. Potři ji sugem, lilkovým pyré, rozlož plátky cukety, nakrájené artyčoky a přidej na měsíčky nakrájená cherry rajčátka.
- Griluj na pizza kameni přiklopené při teplotě 350 až 400°C dozlatova asi 5 minut. Pizzu vytáhni, ozdob ji rukolou a parmazánem.
Pálivá sýrová pizza
1 pizza
příprava: 20 minut (+ kynutí těsta)
Co na pizzu?
1 díl z těsta na pizzu
sugo na potření
1 balení mozzarelly
1 červená cibule
100 g salámu Napoli
50 g gorgonzoly
olivy kalamata s peckou
1 chilli paprička
olivový olej, pepř a baby špenát na závěr
Jak na to?
- Dlaněmi a prsty vyválej na pomoučněné ploše těsto na pizzu. Potři ji sugem, přidej natrhané kousky mozzarelly, na kolečka nakrájenou cibuli a salám. Nakonec přidej gorgonzolu, olivy a na kolečka nakrájenou chilli papričku.
- Griluj na pizza kameni přiklopené při teplotě 350 až 400°C dozlatova asi 5 minut. Pizzu vytáhni, zakapej ji olivovým olejem, opepři podle chuti a ozdob baby špenátem. Podávej.