Suché zapečené české rizoto nebo takové to tekuté italské risotto? Tak takhle se ptáme doma holek, když se pouštíme do plánování jídla. Obě varianty jsou u nás doma víc než vítané, takže záleží na surovinách!
A sezoně. V zimě častěji rizoto zapékáme s masem a zeleninou. Na jaře a v létě to u nás doma spíš voní po Itálii. Risotto děláme z toho, co dům dá. Vždycky ale máme tu správnou rýži, co se prý nepřevaří, domácí vývar, opravdu suché italské víno a parmazán. Pak už je to na improvizaci. Někdy máme chřest, jindy kuřecí, zkoušeli jsme i tuňáka a oblíbené jsou také krevety, ty přidejte podobně jako chřest až 3 minuty před koncem vaření.
Chřestové risotto
4 porce
příprava: 30 minut
Co na risotto?
olivový olej
4 šalotky
300 g rýže arborio
150 ml suchého bílého vína
asi 1 l domácího zeleninového (nebo kuřecího) vývaru
špetka šafránu
sůl a pepř
1 svazek zeleného chřestu
60 g parmazánu
40 g másla (asi 2 lžíce)
Jak na to?
- Šalotky oloupej a najemno nasekej. V pánvi rozehřej olej a šalotky orestuj. Vmíchej rýži (rýže na risotto se neproplachuje), zalij vínem a troškou vývaru (ideálně pokojové teploty). Přidej šafrán a redukuj při střední teplotě.
- Postupně podlévej vývarem a míchej, dokud nebude rýže Al dente (to znamená na skus). Trvá to asi 20 minut. Na poslední 3 minuty přidej na menší kousky nakrájený chřest a nastrouhaný parmazán. Risotto odstav a nech v něm rozpustit máslo. Podávej.
Kuřecí risotto
4 porce
příprava: 40 minut
Co na risotto?
2 kuřecí prsa
1 lžička kurkumy
sůl a pepř
olivový olej
4 šalotky
300 g rýže arborio
150 ml suchého bílého vína
asi 1 l domácího kuřecího vývaru
špetka šafránu
60 g parmazánu
40 g másla (asi 2 lžíce)
Jak na to?
- Nakrájej kuřecí maso, přidej kurkumu, osol a opepři a zakápni troškou oleje. Šalotky oloupej a najemno nasekej. V pánvi rozehřej olej, kuřecí maso orestuj dozlatova (trvá to asi 6 minut) a poté si ho dej stranou.
- Ve výpeku, orestuj šalotky. Pokud je to potřeba, přidej ještě trošku oleje. Vmíchej rýži (rýže na risotto se neproplachuje), zalij vínem a troškou vývaru. Přidej šafrán a redukuj při střední teplotě.
- Postupně podlévej vývarem a míchej, dokud nebude rýže al dente (to znamená na skus). Trvá to asi 20 minut. Na poslední 3 minuty přidej orestované maso a nastrouhaný parmazán. Risotto odstav a nech v něm rozpustit máslo. Podávej.