Také umíte péct jen pro celou armádu? Zůstává vám těsto a řešíte, co s ním? Nemůžete se rozhodnout, jestli chcete jen drobenkový koláč nebo tvarohový koláč s drobenkou? A máte dost rebarbory?
Tolik otázek a odpověď je přitom jednoduchá. Prostě zadělejte těsto, netrapte se s tím, jestli ho máte víc, než snese vaše koláčová forma. Prostě ten zbytek dejte do menší formy, vyšlehejte tvarohovou náplň, přidejte zbývající rebarboru i drobenku. A trápit se s tím, jestli to někdo sní? Prostě pozvěte hosty nebo se vy pozvěte na návštěvu k někomu, koho jste už dlouho neviděli. NEBO. Prostě uspořádejte piknik!!!
Rebarborový koláč s drobenkou
1 velká forma na koláč
příprava: 60 minut
Co na těsto?
2 vejce
½ hrnku třtinového cukru
kůra z 1 BIO citronu
1 hrnek plnotučného mléka
1 ½ hrnku polohrubé mouky + na vysypání formy
1 lžíce prášku do pečiva bez fosfátů
½ hrnku oleje + na vymazání formy
Co na náplň?
4 stonky rebarbory
1 lžíce másla
4 lžíce třtinového cukru
Co na drobenku?
1 lžíce másla
4 lžíce třtinového cukru
špetka mleté skořice
4-5 lžic polohrubé mouky
Jak na to?
- Utři vejci spolu s cukrem a kůrou z citronu do světlé pěny. Poté přidávej postupně mléko, mouku, prášek do pečiva a nakonec zlehka zapracuj olej.
- Rebarboru nakrájej na menší kousky. Na pánvi rozehřej máslo s cukrem, poté vmíchej rebarboru a nech zlehka podusit. Stačí krátce, ať není moc rozvařená. Odstav a nech trošku vychladnout.
- Formu na koláč vymaž olejem, vysyp moukou. Troubu předehřej na 180°C. V míse prsty rozdrob máslo s cukrem, skořicí a moukou. Do formy nalij těsto, když ti zbyde nevadí!
- Navrch dej podušenou rebarboru a zasyp drobenkou. Koláč peč dozlatova, asi 40 minut. A jak poznáš, že je koláč uvnitř upečený? Když do něj zapíchneš špejli, po vytažení zůstane suchá. Pak ho nech na mřížce vychladnout a podávej.
Tvarohový koláč s rebarborou
1 velká forma na koláč (nebo 1 malá forma na koláč „ze zbytků“)
příprava: 60 minut
Co na těsto?
2 vejce
½ hrnku třtinového cukru
kůra z 1 BIO citronu
1 hrnek plnotučného mléka
1 ½ hrnku polohrubé mouky + na vysypání formy
1 lžíce prášku do pečiva bez fosfátů
½ hrnku oleje + na vymazání formy
Co na tvarohovou náplň?
2 měkké plnotučné tvarohy (1 tvaroh pro koláč „ze zbytků“)
2 vejce (1 vejce pro koláč „ze zbytků“)
4 lžíce třtinového cukru (2 lžíce pro koláč „ze zbytků“)
4 stonky rebarbory (2 stonky pro koláč „ze zbytků“)
Co na drobenku?
1 lžíce másla
4 lžíce třtinového cukru
špetka mleté skořice
4-5 lžic polohrubé mouky
Jak na to?
- Utři vejci spolu s cukrem a kůrou z citronu do světlé pěny. Poté přidávej postupně mléko, mouku, prášek do pečiva a nakonec zlehka zapracuj olej.
- Formu na koláč vymaž olejem, vysyp moukou. Troubu předehřej na 180°C. V míse utři tvaroh spolu s vejci a cukrem. Rebarboru nakrájej na menší kousky. V míse prsty rozdrob máslo s cukrem, skořicí a moukou.
- Do formy nalij těsto, navrch dej tvarohovou náplň, pak rebarboru a nakonec drobenku. Koláč peč dozlatova, asi 40 minut. Nech ho na mřížce vychladnout a podávej.