Bylinky, chřest, pórek, jarní cibulka a nesmí chybět ani kopřiva nebo hrášek. Taková je naše krémová polévka letošních Velikonoc.
Tyhle jarní svátky máme na Slepičárně spojené s kuřetem. Díky tomu, že kupujeme vždy celé, farmářské, zůstávají nám odřezky a z těch pečeme a dlouze táhneme vývar. A co s ním? Chuťově dotáhne jakoukoliv krémovou polévku. Pokud na Zelený čtvrtek nemáte plán na rychlý oběd nebo večeři, pak pro vás máme tento tip. A nejen na Velikonoce, dávejte si jí během jara i léta. Stačí vám vlastně zbytky a věci ze zahrádky.
Zelená polévka
4 porce
příprava: 20 minut
Co na polévku?
1 svazek chřestu (můžou být jen odřezky z bílého, zeleného)
½ pórku
1 svazek jarní cibulky
1 lžíce másla
olivový olej
sůl a pepř
1,2 l pečeného kuřecího vývaru
100 g mraženého hrášku (může být i čerstvý samozřejmě)
2 svazky kopřivy (nebo čerstvý špenát)
smetana ke šlehání 33% na zjemnění
čerstvě bylinky (libeček, tymián, majoránka, petrželka)
výhonky z hrášku na ozdobu
chléb na podávání
Jak na to?
- Zeleninu očisti a nakrájej na menší kusy. V hrnci rozehřej máslo s troškou olivového oleje. Zeleninu orestuj, zlehka osol a opepři. Zalij vývarem a nech asi 7 minut vařit. Pak přidej hrášek, nasekané kopřivy a ještě 5 minut povař.
- Polévku rozmixuj, zjemni smetanou, dochuť solí a pepřem podle potřeby a vmíchej nasekané bylinky. Část si nech na ozdobu. Minutku polévku prohřej a servíruj na talíře.
- Krémovou polévku ozdob bylinkami, já použila libeček a tymián a výhonky z hrášku. Zakapej olivovým olejem a podávej třeba s chlebem.