Jak poznáte, že přišlo opravdové jaro? Začne rašit medvědí česnek! Můžete vyrazit na sběr nebo na farmářské trhy a prodává se i v obchodech. A co s ním?
V první řadě ho použijte do pesta. To si můžete připravit i do zásoby a používat ho na těstoviny, gnocchi, na polévky, přidávat ho do nádivek… Hodí se téměř všude a pesto z medvědího česneku je i skvělým dárkem, když jdete na návštěvu. Tahle první jarní „bylinka“ je ale i perfektní ingrediencí třeba k rybě, hodí se i do šťouchaných brambor, pomazánek nebo třeba omelet!

Pesto z medvědího česneku
4 porce
příprava: 30 minut
Co na pesto?
2 hrsti medvědího česneku
2 hrsti bazalky
2 hrsti rukoly
2 filety nakládaných ančoviček v oleji
30 g parmazánu + na posypání
30 g pecorina
20 g pekanových ořechů
100 ml extra panenského olivového oleje
sůl a pepř
500 g špaget
Jak na to?
- Medvědí česnek, bazalku a rukolu omyj a osuš v čisté utěrce. Vlož do nádoby vhodné pro tyčový mixér. Přidej ančovičky, nastrouhané sýry, nasekané pekanové ořechy, přilij olej a dochuť solí a pepřem. Vše dohladka rozmixuj.
- Těstoviny uvař v osolené vodě na skus. Slij a ještě horké je promíchej s pestem. Přendej na talíře a ozdob nastrouhaným parmazánem. My ještě občas těstoviny zakapeme olejem, osolíme a opepříme podle chuti.

Siven s medvědím česnekem
4 porce
příprava: 60 minut
Co na brambory?
500 g baby (nových) brambor
svazek medvědího česneku
2 stonky řapíkatého celeru i s natí
čerstvá šalvěj
sůl a pepř
olivový olej
Co na siveny?
2 větší siveny (nebo 4 menší)
sůl a pepř
olivový olej
svazek medvědího česneku
čerstvá šalvěj
nať řapíkatého celeru
Jak na to?
- Troubu předehřej na 180°C. Omyj brambory (slupku neloupej), rozpul je a přendej do pekáčku. Přidej na větší kousky nasekaný medvědí česnek, řapíkatý celer a lístky šalvěje. Osol, opepři a zakapej olivovým olejem. Peč doměkka, asi 45 minut. Během pečení můžeš podle potřeby promíchat.
- Připrav si siveny. Omyj je, osuš a očisti kůži. I když ryba nemá šupiny, je lepší kůži nožem přejet. Na bocích siveny nařízni. Osol, opepři a zakapej olejem ze všech stran a uvnitř ryby. Dovnitř pak dej navíc celý medvědí česnek, listy šalvěje a nať z řapíkatého celeru.
- Zabal každou rybu zvlášť do alobalu a přendej na plech. Ten dej do trouby k bramborám a peč asi 30 minut. Rozevři alobal a zkontroluj, jestli je siven hotový. V alobalu zůstane šťáva a ryba bude pěkně šťavnatá. Upečené siveny podávej s bramborami.

Pesto z jarních salátů
4 porce
příprava: 20 minut
Co na pesto?
200 g salátu mix + jedlé kvítí (macešky)
70 g pecorina + na posypání těstovin
1 stroužek česneku (nebo svazek medvědího česneku)
40 g dýňových semínek + na zasypání těstovin
100 ml extra panenského olivového oleje na zalití
sůl a pepř
500 g těstovin (ideálně čerstvých)
Jak na to?
- Mix salátů dej do mixovací nádoby, jedlé kvítí si dej stranou. Přidej nastrouhaný sýr, nasekaný česnek a na sucho opražená dýňová semínka. Zalij olivovým olejem, osol, opepři a rozmixuj do hladka. Podle potřeby ještě dochuť solí nebo pepřem.
- Pokud pesto hned nepoužiješ, přendej ho do zavařovací nádoby, zalij olejem, uzavři a v ledničce skladuj maximálně týden. Nebo uvař těstoviny na skus a hotové pesto s nimi smíchej. Přendej na talíře, zasyp nastrouhaným pecorinem, dýňovými semínky a ještě zakapej olejem. Ozdob jedlými kytičkami, v tomto případě maceškami, a podávej, ideálně venku na zahradě.