Tak co si letos udělat na Silvestra? Chlebíčky s pomazánkami. Máme pro vás hned čtyři tipy, jak rychle, snadno a hlavně s českou grácií připravit občerstvení, které může fungovat druhý den i jako vyprošťovák.
Na které pomazánky si z dětství pamatujete nejvíc? U nás to byla ta z uzené makrely nebo prostě rybičková. Pak vajíčková, česneková, křenová a nesměla chybět šunková pěna. A když se řeknou chlebíčky, pak vede klasika – hermelínové nebo s bramborovým salátem. Je toho tolik! Ale nejlepší pomazánka je vždycky ta, které se říká „ze zbytků“. Prostě smícháte, co vám doma zůstalo a to pak má teprve to správné grády. A takovou přesně najdete i tady!
Přejeme vše nej do nového roku. Ať je ten příští rok přesně podle vašeho gusta.
Hermelínová pomazánka
4 porce
příprava: 15 minut
Co na pomazánku?
1 šalotka
1 hermelín + na ozdobu
100 g dušené šunky vcelku
1 vejce
70 g pomazánkového másla
2 lžíce majonézy
sůl a pepř
petrželka
pečivo na podávání
Jak na to?
- Hermelín nakrájej na malé kousky. Smíchej s nadrobno nasekanou šalotkou, šunkou a natvrdo uvařeným vejcem.
- Vmíchej pomazánkové máslo a majonézu. Vše důkladně promíchej a teprve potom dochuť solí, pepřem a nasekanou petrželkou.
- Podávej jako chlebíček na pečivu. Můžeš ještě ozdobit plátky hermelínu.
Česneková pomazánka
4 porce
příprava: 10 minut
Co na pomazánku?
1 šalotka
150 g eidamu vcelku
100 g pomazánkového másla
6 stroužků česneku (nebo podle chuti)
sůl a pepř
pečivo na podávání
hroznové víno na ozdobu
Jak na to?
- Nadrobno nasekanou šalotku smíchej v míse s najemno nastrouhaným eidamem, přidej pomazánkové máslo a prolisovaný česnek. Utři v pomazánku a dochuť solí a pepřem.
- Podávej na pečivu a ozdob ještě rozkrojeným hroznovým vínem.
Vajíčková pomazánka (ze zbytků)
4 porce
příprava: 20 minut
Co na pomazánku?
5 vajec
1 šalotka
½ kapie
50 g dušené šunky vcelku
50 g eidamu vcelku
1 lžíce plnotučné hořčice
70 g pomazánkového másla
50 g majonézy
2 filety ančoviček
sůl a pepř
pečivo na podávání
Jak na to?
- Vejce uvař natvrdo, asi 9 minut. Poté je oloupej a nadrobno nakrájej, přendej do mísy.
- Přidej nadrobno nakrájenou šalotku, kapii a šunku. Vmíchej nastrouhaný eidam, hořčici, pomazánkové máslo a majonézy.
- Ančovičky nasekej a pak je přidej do mísy, vše utři v pomazánku. Dochuť solí a pepřem. Podávej na pečivu.