Když rybu na Štědrý den, pak kapra. Souhlasíte? Balíte ho do trojobalu a pak smažíte nebo máte raději kapra na modro? Co si ho pro jednou udělat na přírodní způsob s kaštanovou omáčkou?
Že je kapr bahňák? Že má moc kostí? Že je cítit rybinou? Ano. A v tom je jeho kouzlo. Minimálně jednou do roka, kdy si ho kupujeme jako tradiční vánoční pokrm. Schováváme si šupinky, abychom v novém roce měli dost peněz, a z hlavy a vnitřností vaříme rybí polévku. Připravujeme podkovy nebo, ještě lépe, filety. A jak na to, aby měl kapr co nejmíň kostí? Filety kůží dolů položte na prkénko a nožem s dlouhou čepelí pokrájejte – ale pozor, neprořízněte kůži – tenké plátky (viz. foto). Tím se poruší struktura a při smažení se kosti pěkně „změlní“.
Kapr s kaštanovou omáčkou
4 porce
příprava: 30 minut + vaření kaštanů
Co na kapra?
1 kapr (2 větší filety)
sůl a pepř
4 šalotky
50 g másla
½ pórku
200 ml bílého suchého vína
asi 15 jedlých kaštanů
olej na opražení kaštanů
smetana ke šlehání 33%
šťáva z citronu na dochucení
Co na brambory?
600 g brambor typu A, B
sůl
50 g másla
2 jarní cibulky
½ pórku
růžový pepř
Jak na to?
- Připrav si jedlé kaštany. Pokud jsou ve skořápce, nakroj kříž na ploché části. Vař ve vodě do měkka, asi 10 minut. Pak slij a ještě horké loupej. Oloupané kaštany pokrájej na plátky.
- Brambory oloupej, nakrájej na menší kousky a uvař v osolené vodě do měkka. V hrnci rozehřej máslo, orestuj nasekanou jarní cibulku a pórek. Na poslední chvíli přidej růžový pepř, promíchej a stáhni z plotny.
- Uvařené brambory slij, přendej je do druhého hrnce k připravené směsi a rozšťouchej je, ať se chutě propojí. Udržuj v teple, dokud je nebudeš podávat.
- Teď přichází řada na kapra a kaštanovou omáčku. Na másle orestuj naseknou šalotku, přidej nakrájenou zelenou část pórku, podlij vínem a redukuj. Poté přidej osolené a opepřené filety kapra a předvařené a na plátky nakrájené kaštany. Část kaštanů si dej stranou a orestuj je na pánvi s troškou oleje. Přijdou na ozdobu.
- Přiklop kapra a dus asi 10 minut. Pak vyndej filety a dej si je stranou, udržuj je v teple. Do směsi z pánve přidej smetanu, krátce povař, poté rozmixuj a dochuť solí, pepřem a šťávou z citronu.
- Kapra podávej se šťouchanými bramborami, zalij kaštanovou omáčkou a zasyp upraženými plátky kaštanů.