Další hutný podzimní krém je na blogu. Tentokrát z pastináku. Tahle kořenová zelenina vypadá jako petržel a připodobňuje se k mrkvi. Na polévku je to dokonalá surovina.
Pečených polévek máme na blogu už docela dost. Základem je vždycky pečený vývar, který vytáhne všechnu chuť z masa i zeleniny a taky má krásnou zlatavou barvu. Troubu celkově používáme hodně, ať už pečeme v páře, na horký vzduch nebo tradiční klasiku (shora i zdola). Nebojte se tak připravit základ jakékoliv krémové polévky – mrkvové, dýňové s jablky nebo třeba v létě z pečených paprik. Troubu využijete i na zeleninové chipsy.
Pastináková krémová polévka
4 porce
Příprava: 40 minut
Co na polévku?
1 kg pastináku + 2 větší na chipsy
olivový olej
1,2 l pečeného slepičího nebo kuřecího vývaru
200 ml smetany na vaření (12%)
1 cibule
sůl a pepř
Jak na to?
- Předehřej troubu na 200°C. Očistěný pastinák rozkroj, přendej na plech (vyložený pečicím papírem), zakapej olivovým olejem a peč dozlatova, asi 20 minut. Když se trošku připeče nevadí, naopak – zvýrazní to chuť celé polévky.
- Na másle orestuj nasekanou cibulku, přidej pečený pastinák a krátce restuj dohromady. Přendej do mixéru a zalij vývarem. Dohladka rozmixuj.
- Přelij zpátky do hrnce, přidej smetanu a krátce povař. Nakonec dochuť podle potřeby solí a pepřem. Přendej na talíře nebo misky, zakápni olivovým olejem, ozdob čerstvě namletým pepřem a chipsy z pastináku (viz. níže).
Jak na smažené chipsy z pastináku?
Ze dvou větších pastináků širokou škrabkou (na sýr) loupej plátky na chipsy. Na pánvi rozehřej olivový olej a orestuj je dozlatova z obou stran. Chipsy přendej na kuchyňskou papírovou utěrku, ať se odsaje přebytečný tuk. Pak jimi zdob polévku.