Chcete romantiku? Máte jí mít! Pěkně podzimní zvěřinu, nějakou tu dobu pečenou. Kus masa provoněný červeným vínem, zeleninou a kořením.
Nevím, jak to máte vy, ale já se zvěřině nebráním. K té chuti jsem se musela propracovat věkem, je to specifické, nasládlé a víno (které dětem do ruky samozřejmě nepatří) ke zvěřině perfektně sedí. Takže, berme tento recept jako návod pro dospělé, jak si užít romantickou večeři ve dvou. Bez dětí! Ty dejte tchýni nebo je pošlete dřív spát.
P.S. A odkud máme jelení maso? Přivezla nám ho Radka (na IG jako @raduacrystal), která vyrábí ty nejkrásnější skleničky. Maso je ze statku Vestec, Jistebnice, obec Borotín, od paní Christiany Langegger, ráda předám kontakt…
Jelení hřbet na víně
2 porce
Příprava: 2 hodiny
Co na jelena?
3 až 4 kousky hřbetu z jelena
mořská sůl a čerstvě namletý pepř
olivový olej
3 stroužky česneku
2 šalotky
4 menší mrkve
snítky čerstvého rozmarýnu
suché červené víno na podlití (asi 150 ml)
1 hvězdička badyánu
2 bobkové listy
2 až 3 kuličky nového koření
Jak na to?
- Jelení maso osol a opepři. Na pánvi rozehřej olivový olej, orestuj na něm oloupané stroužky česneku vcelku a pár snítek rozmarýnu. Provoníš tím olej. Česnek a rozmarýn vyndej a dej stranou. Kousky jeleního hřbetu zatáhni na pánvi s olejem z obou stran dozlatova. Přendej do pekáčku. K masu přidej česnek a rozmarýn.
- Předehřej troubu na 200°C. Šalotku oloupej a nahrubo nasekej, mrkev očisti a nakrájej na větší kousky. Vše orestuj na pánvi, přidej oříšek másla a nech ho rozpustit. Bude to jemnější. Pak to podlij vínem a restuj, dokud se alkohol trošku nezredukuje. Pak vše přendej do pekáčku. Přidej badyán, bobkové listy a nové koření.
- Maso přiklop a peč v troubě, dokud nebude měkké, asi 1,5 hodiny. Podle potřeby podlij troškou vody. Podávej třeba s bramborou kaší, to pak nemá chybu!