Kančí se šípkovou nebo se zelím? Tuhle hlášku z filmu Slavnosti sněženek určitě znáte. Tak v našem případě je to jasné. Prostě se šípkovou!
Co by to bylo za podzimní víkend bez nějaké té české tradiční omáčky, zvěřiny a domácích knedlíků? Pěkně nudný. Nejhezčí čas je totiž ten, co trávíte v kuchyni. A ještě lepší čas je ten, který sdílíte dohromady. A co taky dělat venku, když je sychravo a doma je teplo a voní celá kuchyň!
Šípková omáčka s kančím
4 porce
příprava: 90 minut
Co na šípkovou omáčku?
70 g anglické slaniny
2 cibule
1 kg kančí plece
2 lžíce vepřového sádla (nebo olej)
2 mrkve
1 petržel
½ celeru
2 lžičky mleté skořice
8 kuliček jalovce
10 kuliček pepře
tymián a majoránka
asi 1 lžíce cukru na dochucení
2 lžičky rajčatového pyré
200 ml šípkového pyré
2 lžíce švestkových povidel
300 ml suchého červeného vína
1,5 l kuřecího vývaru (může být i zeleninový)
sůl a pepř
1 citron
Jak na šípkovou omáčku?
- Nakrájej slaninu na kostičky, cibuli nadrobno a kančí na menší kousky. V hrnci rozehřej sádlo (nebo olej) a vše orestuj dohromady. Osol, opepři a „zatáhni“.
- Maso vyjmi a dej stranou. Vůbec nevadí, když ti na některém kousku zůstane cibule nebo slanina. Do základu vmíchej kořenovou zeleninu nakrájenou na kostičky, koření a cukr a nech zkaramelizovat.
- Poté přidej rajčatové a šípkové pyré, povidla a víno. Maso vrať zpátky do hrnce a dus při nižší teplotě, dokud kančí nezměkne, asi hodinu. Podle potřeby podlévej vývarem a sem tam zamíchej.
- Jakmile bude maso měkké, vyjmi ho a dej stranou. Omáčku najemno rozmixuj, dochuť solí , pepřem a šťávou z citronu. Maso vrať zase zpátky a podávej s karlovarskými knedlíky.
Karlovarské knedlíky
4 porce
příprava: 45 minut
Co na karlovarské knedlíky?
4 rohlíky (ideálně den staré)
špetka soli
250 g polohrubé mouky
hrst nasekané petrželky
2 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
250 ml plnotučného mléka
Jak na knedlíky?
- Dej vařit vodu ve velkém hrnci. Nakrájej rohlíky na kostičky, smíchej je ve větší míse se solí a moukou. Přidej nasekanou petrželku, žloutky a mléko. Propracuj těsto. Z bílků vyšlehej sníh a zlehka ho vpracuj do těsta na knedlíky.
- Těsto rozděl na dvě poloviny. Na pracovní plochu si rozlož dvě potravinářské fólie a do každé dej těsto tak, aby okraje folie byly volné. Zamotej a na koncích zavaž provázkem. Vzniklý váleček propíchej párátkem. Vař ponořené ve vroucí vodě 14 minut z jedné strany a poté 14 minut z druhé.
- Vyndej na pracovní plochu, rozbal a opět propíchej párátkem. Krájej ideálně režnou nití, aby se knedlíky nesrazily. Knedlíky přendej do mísy a přikryj čistou utěrkou. Nech v teple (třeba pod dekou), než budeš servírovat.
A kde v postupu to šípkové pyré? Když už opisujete, tak ne z chybami! Měl jsem za to, že recepty osobně zkoušíte.
Dobrý večer, děkujeme za upozornění, občas některé slovo při psaní vypadne, je to blog:-) Upravíme. Nicméně, všechny recepty opravdu děláme, uvaříme, ochutnáme, vyfotíme, sepíšeme. Dokonce je servírujeme lidem. Je nám líto, že si toto myslíte… Mějte se krásně, zdraví Slepičárna