Trhance obvykle děláme na Škaredou středu na Velikonoce. Ale s třešněmi jsou úžasné a mít možnost si dát snídani venku, když je tak krásně, je k nezaplacení.
Tenhle trhanec je navíc tak trošku císařský. Recept se (tedy už obloukem) vztahuje k císaři Františku Josefovi, který prý při manželské neshodě pravil: „Tak sem tu patlanici dej, když ji nechceš“ a trhanec byl na světě. Nevím, co je na tom pravdy, ale kdo kdy nezkazil omeletu nebo palačinky? Důležité je, že jídlo s láskou servírujete a že chutná, no ne?
Trhance s třešněmi a jahodami
4 porce
příprava: 30 minut
Co na trhance?
3 vejce (zvlášť žloutky a bílky)
500 ml plnotučného mléka
1 lžíce moučkového cukru
1 bio vanilkový cukr (nebo domácí)
kůra z malého pomeranče
100 g hladké (špaldové) mouky
olej na smažení (stačí malinko)
hodně třešní a jahod (na pánev i na ozdobu)
šťáva z pomeranče
2 lžíce třtinového cukru
2 bílé jogurty
máta na ozdobu
Jak na to?
- Odděl žloutky od bílků. Žloutky spolu s mlékem a cukry dej do mísy od robota a začni šlehat pomocí balonové metly. Přidej kůru z pomeranče a postupně vmíchávej mouku. Z bílků vyšlehej sníh, ten pak zlehka zapracuj do směsi na trhance.
- Vypeckuj třešně, přendej je na pánev spolu s větší částí jahod, přidej šťávu z pomeranče a cukr a za stálého míchání zkaramelizuj (směs trošku pustí šťávu). Nesmí se připálit, tak hned po zkaramelizování odstav.
- Druhou pánev rozehřej, potři olejem a smaž nadýchané palačinky z obou stran dozlatova. Já je postupně trhám a překládám přes sebe. Přendej trhance na talíře, navrch dej jogurt, přidej zkaramelizované ovoce (můžeš i čerstvé). Ozdob mátou a rovnou jez.