Sladká a kyselá chuť pospolu je podle mě při sladkém pečení top. Proto miluju rybíz nebo meruňky. Spolu se sladkým těstem a drobenkou dokážou na takové buchtě vykouzlit divy. A co víc? Recept je odvážený na polévkové lžíce – jak snadné!
Pro mě je tento koláč vrcholem léta. Někdy se mi nechce čekat, až na Moravě dozrají meruňky, i když to bývá čím dál dříve, než si z dětství pamatuju. Prostě použiju mražené nebo (a to se teď přiznávám) jsem si je normálně koupila v obchodě. Byly kyselé, ale já si prostě nemohla pomoct. Vy si klidně počkejte a tenhle recept na koláč ozdobte jiným ovocem – jahodami, rebarborou, třešněmi, jen asi nepřidávejte skořici.
Meruňkový koláč s drobenkou
1 forma o průměru 26 cm
příprava: 50 minut
Co na těsto na koláč?
3 vejce
5 lžic třtinového cukru
200 ml smetany ke šlehání 33%
kůra z limetky
12 vrchovatých lžic polohrubé mouky + na vysypání formy
½ sáčku prášku do pečiva (ideálně bez fosfátů)
2 lžíce oleje + na vymazání formy
meruňky na půlky
Co na drobenku?
40 g másla
4 lžíce třtinového cukru
špetka mleté skořice
4 lžíce polohrubé mouky
Jak na to?
- Vyklepni celá vajíčka do mísy od robota. Pomocí balonové metly je začni pomalu vyšlehávat. Postupně přidej cukr, smetanu a kůru z limetky. Nech šlehat do pěny. Pak přidávej mouku a prášek do pečiva. Nakonec zlehka zapracuj olej.
- Troubu předehřej na 180°C. Formu na koláč vymaž olejem a vysyp moukou. Těsto do formy rovnoměrně nalij. Navrch dej slupkou dolů rozpůlené meruňky. Připrav si drobenku.
- V míse, kde bylo těsto, prsty rozdrob máslo, cukr, skořici a mouku na drobenku. Tu dej navrch na koláč a pak ho peč dozlatova, asi 35 minut. Že je koláč hotový poznáš klasicky – zapíchneš špejli nebo párátko do těsta a když ho vytáhneš, musí být suché. Koláč nech na mřížce vychladnout, teprve potom nakrájej.