Na hruškové dorty a koláče existuje snad milion receptů. Čím je Birnentorte tak výjimečný, že si zaslouží být na Slepičárně? Je čokoládový, hruškový a pochází z Německa, to stačí, ne?
Když jsem se poprvé dívala na recept, a tady musím napsat, že si každá žena z Brandenburgu chrání ten svůj jako poklad, říkala jsem si, co s ním. Jak ho upéct a nastylovat alespoň tak, aby vypadal jako originál. Byl to oříšek a hodně mi pomohly holky, které se mnou Birnentorte pekly na akci #EnjoyGermanFood pro Německou turistickou centrálu pro ČR. Upravily jsme krém, zkaramelizovaly hrušky (ty měkké se nemusí) a neztužily šlehačku, prostě stačilo přidat trošku krupicového cukru. Děkuju Mari, Sandro a Terko, bez vás bych to nedala!!!
Originální recept a další německé speciality najdete zde.
Hruškový dort (Birnentorte)
Forma o průměru 26 cm
Příprava: 60 minut + chlazení
Co na korpus?
40 g másla
5 vajec (zvlášť žloutky a bílky)
70 g krupicového cukru
100 g hladké mouky
30 g škrobu
30 g holandského kakaa
½ lžičky prášku do pečiva
Co na kakaový krém?
1 čokoládový puding
250 ml plnotučného mléka
200 g změklého másla
100 g moučkového cukru
3 lžíce holandského kakaa
Co na ozdobu?
3 větší hrušky
2 lžíce másla
4 lžíce (třtinového) cukru
500 ml smetany ke šlehání
1 lžička krupicového cukru
3 lžíce moučkového cukru na poprášení
1 lžíce kakaového prášku na poprášení
Jak na to?
- Připrav si těsto na korpus. Máslo nech v rendlíku na plotně rozpustit, dej stranou a nech vychladnout. Mezitím odděl žloutky od bílků. Žloutky vyšlehej do pěny, postupně přidávej 2/3 cukru a vyšlehej v krém. Bílky vyšlehej ve sníh, ke konci přidej zbývající cukr a zašlehej tak, aby sníh držel „špičku“. Do žloutkového krému zlehka zapracuj sníh.
- Troubu předehřej na 180°C. Formu na dort zespoda vymaž máslem a vylož pečicím papírem, bude ti tam lépe držet. V míse smíchej suché ingredience: mouku, škrob, kakao a prášek do pečiva. Já je ještě všechny proseju přes síto. Opatrně směs přidej do mísy k žloutkovému krému se sněhem. Opatrně zapracuj stěrkou. Nakonec zlehka vetři stěrkou vystydlé, ale stále tekuté máslo.
- Těsto nalij do formy a peč asi 20 minut. Že je korpus hotový poznáš tak, když do něj zapíchneš špejli a po vytažení zůstane suchá. Korpus nech na mřížce vystydnout.
- Mezitím si ve vodní lázni uvař puding s 250 ml mléka (je to polovina obvyklého množství, co je uvedené na obalu). Ještě za tepla vmíchej asi 2 lžíce másla, kakao a vyšlehej, aby se neudělaly hrudky. Zbývající změklé máslo vyšlehej s cukrem do krému, přidej vychladlý puding a ještě prošlehej. Dej do ledničky vychladnout.
- Hrušky nakrájej na plátky, na pánvi rozehřej máslo a podus je (zkaramelizuj) spolu s cukrem, dokud nebudou hrušky měkčí. Nech je lehce vychladnout. Smetanu vyšlehej spolu s krupicovým cukrem, šlehačku dej ještě do ledničky než ji použiješ.
- Korpus potři kakaovým krémem, navrch dej zkaramelizované hrušky i se šťávou a ozdob šlehačkou. Zlehka posyp moučkovým cukrem a kakaem. Podávej vychlazené a co nejdříve, šlehačka není ničím ztužená (případně použij při jejím šlehání Smeta-Fix).