Miluju takové ty horalské recepty, co jsou plné brambor, masa a zelí. Můžou být klidně zahuštěny moukou a když jsou pikantní s troškou chilli, tím líp. A přesně takové umí být i bramboráky. I když jsou nejlepší horké, můžete si je dát i studené a na sněhu.
Takže než konečně přijde jaro a sníh zmizí i z Prahy, pojďte si jich pár usmažit s námi. Protože pak už to bude jen taková ta lehčí kuchyně, kde jsou saláty, bylinky, ryby a tak vůbec jídlo, které vám pomůže k hezčí figuře do plavek. Nemusíte se ale bát o naše psychické zdraví, my se jen tak pečení a kynutých koláčů a knedlíků nevzdáme. Jen jich na Slepičárně během jara a léta tolik nenajdete. Takže brouzdejte pěkně v podzimních a zimních receptech, dokud můžete, a pak pojďme společně vypracovat naše těla.
Bramboráky se zelím
4 porce
příprava: 60-80 minut (záleží na tvé rychlosti)
Co na bramboráky?
500 g brambor typu B
1 lžíce sádla (nebo oleje)
100 g uzeného masa
1 cibule
1 chilli paprička
4 stroužky česneku (nebo s1 lžíce sušeného česneku)
1 hrst sušeného oregana
1 lžička drceného kmínu
2 vejce
sůl a pepř
hladká mouka na zahuštění (max. 4 lžíce)
olej nebo sádlo na smažení
Co na zelí?
olej nebo sádlo na smažení
100 g špeku
200 g uzeného masa
1 cibule
500 g sterilovaného sladkokyselého zelí
1 lžička kmínu
1 bobkový list
sůl, cukr a ocet na dochucení
petrželka pro krásu (nemusí být)
Jak na to?
- Brambory oloupej a nastrouhej střídavě najemno a nahrubo. Vymačkej přebytečnou vodu. Na pánvi na sádle orestuj na malé kostičky nakrájené uzené, nasekanou cibuli a chilli. Nech vychladnout.
- Pak směs z pánve přidej k nastrouhaným bramborám, vmíchej propasírovaný česnek, oregano, kmín a vejce. Dochuť solí a pepřem. Promíchej a podle potřeby zahusti hladkou moukou.
- Olejem nebo sádlem vymaž pánev a smaž tenké větší placky z obou stran dozlatova. Usmažené bramboráky dej na papírovou kuchyňskou utěrku a odsaj přebytečný tuk.
- Mezitím na pánvi na oleji nebo sádle orestuj na kostičky nakrájený špek a uzené. Přidej nasekanou cibuli, opět orestuj. Pak vmíchej slité zelí, kmín a bobkový list. Dus při nižší teplotě asi 20 minut, sem tam zamíchej a podle potřeby podlij troškou vody. Nakonec vmíchej nasekanou petrželku. Podávej s bramboráky.