Moje dcera Mia miluje pusinky. Jakékoliv. Kdykoliv. Jenže, dělejte se s nimi, když můžete udělat jednu velkou pusinu. Starou dobrou Pavlovu. Nahoru stačí vyšlehat šlehačku a použít mražené ovoce.
A teď upřímně. Tohle je moje první Pavlova. Všichni ji dělají, já se bránila. Až dodneška, kdy mi muž donesl snad milion bílků. Možná nevypadá profi, ale je neskutečně dobrá. A chyby, přesněji praskliny, vlastně působí jako fígl od food stylisty. Takže se vůbec nebojte, pokud se chystáte péct Pavlovu, stačí vám jen pár surovin, trpělivost při čekání, než vám v troubě vychladne, a taky pak při odstraňování z pečicího papíru. Co je ale na Pavlově top – přeci že ji můžete zdobit jakkoliv. Můžete použít sezonní i mražené ovoce, ale i třeba nasekanou čokoládu. Hodí se nejen na večerní mlsání, ale i jako dort pro maminku (otestovala jsem ji na té své). Nebo i pro puberťáky jako je naše Mia.
Pavlova s malinami
1 koláč (dort) o průměru asi 18 cm
Příprava: 2 hodiny (s chlazením možná i víc)
Co na Pavlovu?
bílky ze 4 vajec (asi 150 g)
220 g jemného krupicového cukru
2 lžíce bramborového (nebo kukuřičného) škrobu
1 lžíce bílého vinného octa
Co na krém?
200 ml smetany ke šlehání (33%)
1 lžíce moučkového cukru (nemusíš)
hrst mražených malin
mražené maliny na ozdobu
Jak na to?
- Předehřej troubu na 150°C. Odvaž si bílky. Přendej je do mísy od robota. Při nižších otáčkách šlehej, dokud nebude sníh držet na metličce. Pak postupně přidávej cukr a zase šlehej. Sníh by měl být pevný, bílý a lesklý. Bez bublinek.
- Troubu stáhni na 120°C. Sníh ještě vyšlehej se škrobem a octem. Plech vylož pečicím papírem a do středu navrstvi sníh, asi o průměru 18 cm. Vlož do trouby a peč 80 minut. Pak vypni troubu a nech Pavlovu v ní, dokud úplně nevystydne. Tady doporučuju začít už ráno nebo po obědě.
- Jakmile bude Pavlova studená, přendej ji opatrně na talíř. Začni šlehat šlehačku, jakmile už bude trošku držet tvar, přidej moučkový cukr a část malin. Vyšlehanou šlehačkou ozdob a navrch dej ještě maliny. Podávej.