Moje máma mi nedávno půjčila takový receptář, který se u nás dědí. Jsou v něm sladké recepty, které běžně o víkendu pekly naše babičky. A mezi nimi i různé bábovky. Jako je třeba tahle šlehačková!
Na bábovkách mě baví jejich tvar, je variabilní podle formy. Připomínají mi neděli s kávou nebo kakaem. Prostě takovou rodinnou pohodu. A když někdo umí upéct bábovku, může se hnedka vdávat. Já ji poprvé pekla v 9 letech a rozhodně to na svatbu nebylo. Od té doby neimprovizuju a peču bábovky striktně podle receptů. Jen do této jsem navíc přidala kakao, protože mi pak víc připomíná tu klasickou, třenou.
Šlehačková bábovka
1 forma na bábovku
Příprava: 60 minut
Co na bábovku?
3 vejce (zvlášť žloutky a bílky na sníh)
150 g krupicového nebo třtinového cukru
200 ml smetany ke šlehání
250 g polohrubé mouky + na vysypání formy
½ prášku do pečiva (ideálně bez fosfátů)
1 lžíce holandského kakaa
máslo na vymazání formy
moučkový cukr na posypání
Jak na to?
- Předehřej troubu na 180°C. Žloutky spolu s cukrem utři v robotu pomocí balonové metly do pěny. Vmíchej polovinu smetany a šlehej. Prosej odváženou mouku a prášek do pečiva do jedné misky. Postupně přidávej do žloutkové pěny spolu se zbývající smetanou. Bílky vyšlehej ve sníh a pak je zlehka vařečkou vmíchej do těsta.
- Formu na bábovku vymaž poctivě máslem a vysyp moukou. Asi 1/3 těsta si dej stranou a utři s kakaem. Na dno formy rozděl část světlého těsta, navrch dej kakaové a zakonči zase světlým těstem.
- Bábovku peč, dokud nahoře není dozlatova a uvnitř upečená, asi 40 minut. Jak poznáš, že je hotová? Stačí do ní zapíchnout špejli, když ji vyndáš a je suchá, bábovka je upečená. Pak přendej na mřížku a nech ji trochu vychladnout. Teprve pak bábovku vyklop a zlehka posyp moučkovým cukrem.
Zajímají tě i další recepty na bábovku?
Co třeba pribináčková s rybízem z mrazáku?
Nebo pekanová bábovka se slaným karamelem?