Každý rok doma na Vánoce připravujeme dva druhy bramborového salátu. Tradiční s majonézou a tzv. chudý bez šunky a s hořčicí. Jeden je pro masožravce, druhý zase může i vegan.
A teď babo raď, který je lepší? Jasně, že s majolkou, říká můj chef a naše nevděčné děti. Ještě, že blog píšu já a já si z mé rodiny odnesla jednu z mnoha závislostí – a tím je i ochuzený bramborový salát. Máma ale nepoužívá olivový olej, dává řepkový nebo slunečnicový. Místo šalotky zase používá červenou cibuli a dochucuje šťávou z citronu. Ale jinak, když to vezmu okolo a okolo, tak je to o kyselé chuti. A ta mě na tomto veganském bramborovém salátu baví nejvíc. Pak jsem ochotná si dát se zbývající rodinou k rybě i ten majonézový…
Bramborový salát s majonézou – od Štěpána
4 porce
příprava: 70 minut + odležení
Co na bramborový salát?
1 kg salátových brambor
3 mrkve
1/2 celeru
2 petržele
2 šalotky
asi 10 kyselých okurek
4 vejce natvrdo
200 g dušené šunky v kuse
9 lžic majonézy
1 lžíce plnotučné hořčice
sůl a pepř
Jak na to?
- Brambory i se slupkou uvař na skus. Podle velikosti se čas různí, mě to trvalo asi 40 minut. Slij a nech je vychladnout. Pak brambory oloupej a nakrájej na kostičky. Přendej je do větší mísy.
- Oloupej mrkve, celer a petržele, nakrájej na menší kostičky a uvař na skus ve vodě. Poté slij do cedníku, nech zeleninu okapat a vychladnout. Oloupané šalotky a okurky nadrobno nakrájej.
- Uvař vejce, oloupej a nakrájej na kostičky. Šunku nakrájej také na kostičky, asi 1 cm velké. Přidej do mísy a promíchej.
- Zlehka vmíchej majonézu, hořčici, dochuť solí a pepřem. Mísu přikryj potravinářskou fólií a nech salát v chladu (ideálně přes noc) uležet. Pak jej ještě promíchej a případně dochuť solí a pepřem.
Veganský bramborový salát – od Jany
4 porce
příprava: 60 minut + odležení
Co na bramborový salát?
1 kg salátových brambor
4 šalotky
asi 8 kyselých okurek
2-3 lžíce plnotučné hořčice
2-3 lžíce olivového oleje
sůl a pepř
Jak na to?
- Brambory i se slupkou uvař na skus. Podle velikosti se čas různí, mě to trvalo asi 40 minut. Slij a nech je vychladnout. Pak brambory oloupej a nakrájej na kostičky. Přendej je do větší mísy.
- Oloupané šalotky nadrobno nakrájej, okurky nakrájej na kostičky a obojí přendej do mísy. Přidej hořčici, olivový olej a opatrně promíchej. Dochuť solí a pepřem.
- Mísu přikryj potravinářskou fólií a nech salát v chladu (ideálně přes noc) uležet. Pak jej ještě promíchej a případně dochuť solí a pepřem.