I bez másla se dá péct vánoční cukroví. Sádlo je neskutečně multifunkční surovina. Lehce se s ním pracuje a když ho použijete do sladkého pečení, budete mile překvapeni!
Neřeknu vám, odkud tohle cukroví pochází, ale povím vám, kdo ho u nás doma dělal. Babička. Bylo jiné než všechny ostatní a na jeho chuť si člověk musí zvyknout. A když přijde na to, že je křehké, sladké a zároveň kyselé, zamiluje si ho. Stejně jako my doma. Můžete do těsta přidat i lžíci holandského kakaa nebo mletý mák. Co tomuto cukroví dodá správně vyvážený (až lehce kyselý) „šmak“, jsou povidla nebo marmeláda, ideálně rybízová.
Sádlové cukroví s povidly
na 2 plechy (asi 30 bochánků)
příprava: 40 minut + 2 hodiny odložení
Co na sádlové cukroví?
120 g vepřového sádla
150 g hladké mouky
100 g moučkového cukru + na posypání
1 bio vanilkový cukr (nebo 2 lžíce domácího)
špetka soli
švestková povidla nebo rybízová marmeláda
Jak na to?
- Vepřové sádlo vyndej z ledničky, odvaž a nech venku, aby mělo pokojovou teplotu. Na vál nebo pracovní plochu prosej mouku a moučkový cukr. Přidej vanilkový cukr a špetku soli. Navrch dej sádlo a rukama propracuj hladké těsto. Můžeš použít i robota s nástavcem “K”. To přendej do potravinářského sáčku a nech v chladu 2 hodiny odležet.
- Vylož dva plechy pečicím papírem. Předehřej troubu na 150°C a peč v páře. Když nemáš parní troubu vlož na dno rendlík s vodou.
- Z těsta vytvaruj menší kuličky, přendej je na plechy a koncem vařečky udělej do každé kuličky důlek. Do nich rozděl povidla nebo marmeládu. Přendej do trouby a peč v páře asi 25 minut.
- Poté nech sádlové cukroví lehce vychladnout na kuchyňské mřížce a podle chuti posyp zlehka moučkovým cukrem. Můžeš hned podávat s kávou nebo čajem nebo cukroví uložit do papírové krabice a nechat v chladu uležet, stačí týden.