Máma nám ho jako dětem dělala snad ke každé oslavě. Koláč nebo dort. Hlavně, když to byl Míša! Kakaový korpus, tvarohová náplň a křupavá čokoládová poleva.
A já si na něj nedávno vzpomněla, když si ho má kamarádka Jana dala se svou dcerou Týnou v kavárně. Ukecala jsem mámu, ať mě ho naučí a jako důvod jsem použila sestřiny narozeniny. Překvapilo mě, jak je to lehké. Kdo mě zná totiž ví, že nejsem moc na zdobení, nemám trpělivost a sladké peču pro radost. I když bych raději bílý cukr nahradila hnědým, bylo by to jako zpronevěřit se chuti z dětství. A to by byl u nás doma velký hřích…
Čokoládovo-tvarohový dort Míša
forma o ⌀ 26 cm
příprava: 80 minut + chlazení
Co na těsto na Míšu?
6 vajec (žloutky a bílky zvlášť)
6 lžic krupicového cukru
6 lžic polohrubé mouky + na vysypání formy
3 lžíce holandského kakaa
máslo na vymazání formy
Co na tvarohovou náplň?
250 g rozpuštěného másla
2 měkké plnotučné tvarohy (ve vaničce)
200 g moučkového cukru
Co na čokoládovou polevu?
180 g čokolády na vaření (používám Lindt 70%)
50 g másla
50 g smetany ke šlehání (33%)
1 lžíce moučkového cukru (nemusí být)
čokoládové ozdoby a kakao na poprašek (nemusí být)
Jak na to?
- Připrav si kakaový korpus. Odděl žloutky od bílků a utři je s cukrem. Do žloutkového krému postupně přidej mouku a kakao. Bílky vyšlehej na sníh a nakonec je zlehka zamíchej do těsta.
- Troubu předehřej na 180°C. Formu vymaž máslem a vysyp moukou, případně použij silikonovou. Nalij do ní těsto a peč korpus 25 až 30 minut. A jak poznáš, že je korpus uvnitř upečený? Když do něj zapíchneš špejli, po vytažení zůstane suchá.
- Upečený kakaový korpus nech vychladnout. Mezitím rozehřej máslo, mělo by být tekuté, ale ne horké! Vyšlehej tvaroh s cukrem a máslem do krému. Tvarohovou náplň rozetři na vychlazený korpus. Dej do ledničky, dokud náplň neztuhne.
- Ve vodní lázni rozpusť čokoládu s máslem, přidej smetanu a cukr. Míchej, dokud nevznikne hladká čokoládová poleva. Zalij jí dort, můžeš ho i ozdobit čokoládovými lupínky, a nech Míšu v ledničce ztuhnout. Nakonec ho můžeš posypat kakaem místo moučkového cukru.