Francouzi by se při představě dezertu bez másla obraceli v hrobě. Jenže co když je drahé? Pak i olejová buchta může být tou správnou revolucí v pečení.
Rozhodla jsem se bojkotovat drahé máslo. A to i když ho tak miluju a všechny naše koláče, bábovky i slané italské pečivo jsou ho plné. Na druhou stranu je jeho cena doslova bláznivá, člověk se vrátí z dovolené a toto? A tak jsem vzala zakysanou smetanu, bílý jogurt, olej a nasbírala rybíz na zahradě. Koláč je stejně tak dobrý, vláčný a za polovinu peněz.
Olejový koláč s rybízem
1 pekáč
příprava: 70 minut
Co na koláč?
4 vejce
200 g třtinového cukru
1 bio vanilkový cukr
kůra z 1 citronu
200 g zakysané smetany
150 g bílého jogurtu
300 g hladké mouky + na vysypání formy
1 kypřící prášek (bez fosfátů)
100 ml řepkového oleje + na vymazání formy
rybíz
moučkový cukr
Jak na to?
- Vejce utři v robotu s balónovou metlou spolu s cukry a kůrou z citronu. Postupně přidej zakysanou smetanu, jogurt a vmíchej mouku. Nakonec přidej prášek do pečiva a jen zlehka vmíchej olej.
- Předehřej si troubu na 180°C. Vymaž formu olejem a vysyp moukou. Těsto rovnoměrně nalij do formy. Nahoru rozděl kuličky rybízu. Peč dozlatova, asi 50 minut.
- A jak poznáš, že je koláč uvnitř upečený? Když do něj zapíchneš špejli, po vytažení zůstane suchá. Nech vychladnout na mřížce a posyp moučkovým cukrem.