Je milovaná a v sezoně dost IN. O kom je řeč? O bezinkové šťávě, která se hodí v létě k přípravě domácí limonády a v zimě dobře ladí se zázvorem a horkou vodou.
Když se pustíte do bezinkové šťávy na poprvé, určitě se vám budou hodit rady, které jsme dostali od naší Kamči. Ta vyrábí pro celou rodinu různé sirupy, šťávy a teď i pampeliškový med. A my jí za recept a pomoc moc děkujeme!
- Bezové květy sbírej někde mimo frekventovanou silnici, ať jsou květy co nejčistší.
- Ideální jsou tehdy, když pár dnů neprší, svítí sluníčko a jsou hodně opylované.
- Květy při sběru neoklepávej, ani je potom neoplachuj! Nesbírej je po dešti, pak na nich není „chtěný“ pyl.
- Rozvar můžeš dělat i z bílého cukru, šťáva pak nebude tolik hnědá (my to ale pijeme zdravěji:-).
- Do horkého rozvaru můžeš přidat i čerstvý kořen zázvoru, to oceníš hlavně v zimě.
- Pokud se ti šťáva zdá hodně sladká, dávej si do skleničky nakrájený citron nebo limetku.
Bezinková šťáva by Kamča
asi 6 l šťávy
příprava: 40 minut + čas na sběr + 30 hodin louhování
Co na bezinkovou šťávu?
50 bezinkových květů
2 l vody
1 kg třtinového cukru
1 kg krupicového cukru
3 citrony (můžeš použít i limetky)
20 g kyseliny citronové
Jak na to?
- Bezinkové květy dej do velké nádoby, ideálně takové, kterou můžeš přiklopit. Z vody a cukru si připrav rozvar. Vař 1 minutu, pak odstav a nech chladnout, asi 10 minut.
- Cukrovým rozvarem zalij květy, přidej na kolečka nakrájené citrony a zamíchej. Přiklop a nech 30 hodin louhovat. Když to dáš ledničky, nemusíš ani přiklápět.
- Pak sceď šťávu (ideálně přes plátýnko, aby ti tam nezůstaly různé nečistoty) do hrnce. Vmíchej kyselinu citronovou a plň do čistých, uzavíratelných lahví.
- Co nevypiješ hned, tak raději zavař. Lahve se šťávou dobře uzavři, vlož do myčky a spusť program na co nejvyšší teplotu. Zavařené lahve se šťávou skladuj někde v chladu a pokud možno i v tmavém prostředí.