Jen 5 ingrediencí vám stačí, abyste si doma upekli oblíbený americký dezert – brownie. Vymazlete ho navíc chilli vločkami, růžovým pepřem a mořskou solí.
Brownie může připomínat koláč, strukturou a chutí zase sušenky. Když použijete hnědý cukr, říká se mu blonde brownie nebo taky jen blondie. Američani si ho dávají s mlékem nebo se na něm nechá rozpustit zmrzlina. Snad každý v USA (a nejen tam) má nějaký svůj rodinný recept, který se dědí z generace na generaci. Tenhle náš je od jedné gastro kamarádky, která ho dala našemu kamarádovi a znáte to… recept doputoval až k nám a my jsme si ho poladili po svém. A rozhodně na ingrediencích nešetříme, čokoláda musí být co nejkvalitnější a máslo opravdu máslem!
Brownies s chilli a růžovým pepřem
1 pekáček o velikosti 26 x 36 cm
příprava: 20 minut + 25 minut pečení + chlazení
Co na brownies?
200 g kvalitní čokolády na vaření (minimálně 51% kakaa, ta naše byla Lindt)
200 g másla
5 vajec
250 g třtinového cukru
20 g hladké špaldové mouky
1 lžička chilli vloček
1 lžička růžového pepře
1 lžička mořské soli
Jak na to?
- Odměř si suroviny a připrav si vodní lázeň. Já dávám vodu do většího hrnce, navrch položím menší a přivedu k varu, pak stáhnu teplotu. Ve vrchním hrnci rozehřej čokoládu s máslem. Nesmí být horká! Pak odstav a postupně vyšlehávej s vejci, cukrem a moukou.
- Do základního receptu občas něco pro chuť přidám, třeba jako teď chilli vločky, lehce podrcený růžový pepř a mořskou sůl.
- Předehřej si troubu na 180°C. Pekáček (pokud chceš vyšší brownies, použij menší zapékací nádobu) vylož pečicím papírem. Čokoládové těsto nalij rovnoměrně do všech stran. Vlož do trouby a peč asi 25 minut.
- Pekáček nech vychladit na mřížce. V létě ho po vychladnutí ještě dávám do ledničky, aby se s moučníkem lépe pracovalo. Teprve potom nakrájej libovolné tvary a podávej. Brownies má nahoře pevnou, až lehce praskající, „krustu“ a uvnitř je čokoládově vláčné.