U nás doma můžeme svíčkovou jakkoliv. At už klasiku s hovězím masem nebo třeba jarní verzi s králíkem. Nikdy ale nesmí chybět kořenová zelenina, koření, bylinky, karamel a domácí knedlíky.
Když nám někdo řekne, že existuje milion receptů na svíčkovou omáčku, vyděsíme se. Protože podle nás je jen jeden recept, a to ten, co si každý z nás dědí v rodině po generace. Jediné, co občas změníme je maso. Recept a postup přípravy ale zůstává pořád stejný. O čem se ale doma pokaždé dohadujeme je, které knedlíky uvaříme. A pak také styling. Ani jeden z nás nemusí brusinkový terč. Tedy plátek citronu se šlehačkou (jedině živočišného původu) a brusinkami. Dobře, brusinky milujeme, ty tam jsou vždycky…
Svíčková omáčka s králíkem
4 porce
příprava: 2,5 hodiny vaření + 12 hodin marinování
Co na lák na svíčkovou omáčku?
2 mrkve
1 petržel
¼ celeru
1 cibule
2 plátky citronu
2 cm velký kořen oloupaného zázvoru
2 hřebíčky
2 bobkové listy
5 kuliček pepře
3 kuličky nového koření
3 kuličky jalovce
1 lžíce sušeného tymiánu (může být i čerstvý)
4 listy šalvěje
1 lžička soli
2 lžíce octa
600 ml vody
Co na svíčkovou omáčku s králíkem?
1 celý králík naporcovaný
2 lžíce másla
zeleninový vývar nebo voda na podlévání
1–2 smetany ke šlehání 33% podle chuti
sůl a pepř
šťáva z citronu na dochucení
2 lžíce krupicového cukru
1 lžíce másla
naložené brusinky na servírování
Recept na knedlíky zde
Jak na to?
- Připrav si lák. Vlož do rendlíku očištěnou a na větší kusy nakrájenou kořenovou zeleninu, cibuli rozkroj na dvě poloviny. Přidej plátky citronu, zázvor, koření a bylinky. Zalij vodou. Vmíchej sůl a ocet. Při nižší teplotě vař asi tak 25 minut. Odstav a nech vychladnout.
- Do vychladlého láku nalož naporcovaného králíka a nech přes noc marinovat. Ráno vyndej maso, přeceď lák, vyhoď zázvor a bobkový list a kuličky koření (pepř, nové koření a jalovec). Předehřej troubu na 180°C. Zeleninu v pekáčku orestuj na másle, přidej maso a zalij lákem. Přiklop a peč asi 1,5 hodiny.
- Průběžně kontroluj, dolij vývarem nebo vodou podle toho, kolik chceš finální omáčky. Jakmile je maso měkké, dej si ho stranou. Z plátků citronu odstraň kůru a omáčku rozmixuj dohladka.
- Připrav si karamel. Rozehřej máslo, přidej cukr a za stálého míchání nech zkaramelizovat.
- Rozmixovanou omáčku přelij zpátky do pekáčku a na plotně ji přiveď k varu. Teplotu stáhni, přilij smetanu a dochuť solí, pepřem, šťávou z citronu a přidej karamel. Podávej s knedlíky a brusinkami.