Dlouho jsem si na tento křehký koláč netroufala, připadal mi strašně složitý. Když jsem se konečně odhodlala, musím říct, že s troškou trpělivosti galette zvládne každý!
Skvělé na tomhle koláči je, že dovnitř můžete dát cokoliv podle sezony. V zimě třeba dýni s jablky a ořechy. V létě pak lesní ovoce, na podzim zase švestky. A co je snad ještě lepší, můžete galette připravit i na slaný způsob se sýrem a provoněný bylinkami. Ten zkusím příště…
Galette s jahodami a rebarborou
1 koláč
příprava: 30 minut + 60 minut chlazení těsta + 45 minut pečení
Co na těsto galette?
280 g hladké špaldové mouky + na pracovní vál
50 g kukuřičné mouky
70 g třtinového cukru
špetka soli (dávám jemnou himálajskou)
100 g studeného másla
1 vejce
100 ml podmáslí
Co na náplň do galette?
250 g rebarbory
250 g jahod
150 g třtinového cukru + na posypání
1 lžička mleté skořice
70 ml jablečného džusu (100% fresh)
moučkový cukr na posypání
Jak na to?
- Připrav si těsto na galette. Odměř si mouky a prosej je do mísy od robota. Přidej třtinový cukr, špetku soli, na menší kousky nakrájené studené máslo a začni těsto pomocí hnětacího háku propracovávat. Pak přidej vejce, zase nech robota běžet a pak postupně přidávej podmáslí (můžeš dát i míň podmáslí a přidat lžíci smetany 40%). Těsto musí být hladké, takové, aby se s ním dalo pracovat. Nesmí být tekuté.
- Pak těsto ještě rukama propracuj, můžeš na to použít vál s troškou hladké špaldové mouky. Kouli z těsta přendej do mikrotenového sáčku a dej do ledničky na hodinu odpočinout.
- Pak si pomalu začni připravovat náplň. Rebarboru podle potřeby oloupej, dřevnaté konce odkroj a stonky nakrájej na tenčí plátky. Přendej do mísy. Omyté jahody také nakrájej na plátky a přidej k rebarboře. Vmíchej opatrně cukr, skořici a zalij to jablečným džusem. Promíchej a nech odpočinout aspoň 15 minut.
- Troubu předehřej na 155°C (parní na 150°C). Vyndej těsto na vál (můžeš ho podsypat troškou mouky) a vyválej větší kruh o průměru asi 40 cm. Tloušťka je max 1 cm. Od středu začni rovnoměrně rozkládat naložené ovoce, tekutinu nech v míse. Nabírám to lžící a o okraj nechám ovoce okapat. Směs rovnoměrně rozděl, okraje těsta nech čisté, asi 4 cm.
- Pak těsto postupně překládej přes směs. Okraje těsta potři tím, co ti zbylo v míse po ovoci. Je tam jablečná šťáva smíchaná s cukrem a skořicí. Zlehka ještě posyp třtinovým cukrem. Peč dozlatova, asi 45 minut. V průběhu pečení můžeš okraje ještě potřít. Nakonec nech galette vychladnout na mřížce a teprve pak pocukruj moučkovým cukrem a podávej.