Zbývají vám po pomlázce natvrdo uvařená vejce? Nebo vám je koledníci nosí domů ve velkém? Pak máte štěstí. Můžete si připravit tuhle jednoduchou a zároveň pikantní pomazánku.
Stejně tak jako se peče na Velikonoce nádivka nebo beránek, patří k tomuto svátku i vajíčková pomazánka. Do ní můžete vmíchat cokoliv, počínaje bylinkami, sýrem nebo třeba jogurtem. To je taková spíš dětská verze. Ale protože na Velikonoce chodí na pomlázku hlavně muži (malí i velcí), měla by mít aspoň trošku říz. A tak do ní přidáváme hořčici, ančovičky a chilli vlákna. Ty se dají sehnat ve specializovaných obchodech jako je u nás např. Makro (my pro ně byli v Berlíně v Metro – což je vlastně naše Makro). Místo nich ale můžete do pomazánky přidat sušené chilli vločky nebo nasekanou chilli papričku. Efekt bude podobný. Uzená paprika pak doladí tu správnou chuť…
Věděli jste, že se ve Starověkém Egyptě a Persii barvily vajíčka na červenou barvu? Červená je barva krve Krista.
Vajíčková pomazánka
4 porce
příprava: 20 minut
Co na pomazánku?
4 vejce
100 g lučiny
100 g majonézy
1 lžíce plnotučné hořčice
2 jarní cibulky
4 ředkvičky
1 červená paprika (kapie)
2 filety ančoviček
sůl a pepř
pažitka
uzená chilli vlákna
celozrnná bageta
olej na smažení topinky (může být i nasucho)
Jak na to?
- Uvař si vajíčka natvrdo, zabere to asi 7 minut. Zchlaď je ve studené vodě a pak oloupej. Nakrájej je na kostičky. Přendej do mísy, přidej lučinu, majonézu a hořčici.
- Vmíchej nadrobno nakrájenou jarní cibulku, ředkvičky a papriku. Do pomazánka rozetři ančovičky, dochuť solí a pepřem. Nakonec zlehka vmíchej nasekanou pažitku.
- Na oleji (můžeš i nasucho) opeč z obou stran plátky bagety. Navrch rozetři pomazánku a ještě posyp pažitkou ozdob chilli vlákny.