Využijte uzeného masa naplno a připravte si z jednoho kusu polévku i velikonoční nádivku. Pro dospělé koledníky poslouží vývar jako vyprošťovák.
Uzené maso by na Velikonoce nemělo chybět. Můžete použít libové, ale takové vepřové koleno vůbec není k zahození. Skvěle se hodí na vývar a nic moc nestojí. Když ho oberete, máte masa dost na velikonoční menu. Ale nezapomeňte i na něco zeleného. Bylinky jako je libeček, petrželka, pažitka a medvědí česnek spolu s uzenou polévkou skvěle ladí. Nemusíte ani moc solit a pepřit. Kroupy jako zavářka dodají potřebnou vlákninu.
Jarní uzená polévka
4 porce
příprava: 3,5 hodiny + minimálně 12 hodin na namáčení krup
Co na vývar?
1 uzené vepřové koleno
1 mrkev
1 cibule
2 bobkové listy
3 kuličky nového koření
5 kuliček pepře
Co na polévku?
100 g krup
sůl
1 lžíce oleje
2 mrkve
4 menší brambory
1 l uzeného vývaru
uzené maso
100 g hrášku
2 vejce
hrst nasekané petrželky
hrst nasekaného libečku
hrst nasekané pažitky
hrst nasekaného medvědího česneku
pepř
Jak na to?
- Připrav si vývar. Do hrnce s vodou dej koleno a přiveď k varu. Nech vařit 30 minut, poté slij. Do hrnce dej novou vodu a vlož tam koleno. Přidej očištěnou a na menší kusy nakrájenou mrkev, rozpůlenou cibuli (menší můžeš nechat celou) a koření. Vař při nižší teplotě (jen se to táhne), asi 3 hodiny. Vývar si přeceď do hrnce. Z kolena ober maso, část půjde do polévky a část do nádivky.
- Kroupy namoč ideálně den dopředu do vody. Pak je propláchni a vař je v osolené vodě doměkka, asi 1 hodinu. Potom slij a ještě propláchni. V hrnci orestuj na oleji na malé kousky nakrájenou mrkev, pak přidej nakrájené brambory a zalij vývarem. Osol a vař doměkka, asi 15 minut. Ke konci přidej uvařené kroupy, obrané maso, hrášek a vař přibližně 2 minuty. Pak vmíchej vejce, rozšlehej ho v polévce a nakonec přidej nasekané bylinky a dochuť podle potřeby solí a pepřem.