Trhané maso není žádná novinka. Naopak je už trochu pasé, ale když na něj dostanete chuť, pak prostě není co řešit. A když máte navíc doma maso, u kterého se bojíte „vysušení“, domácí rub vás zachrání.
U nás doma se „trhají“ různé druhy masa. Ať už je to zvěřina, krůta, hovězí nebo tohle vepřové. Důležité je připravit si správnou směs koření – rub. Veškeré ingredience by měly být suché. Jejich chuť se propojí drcením v hmoždíři, ale pozor na sůl. S tou střídmě, protože pak to ani málo osolená bramborová kaše nedoladí. Stejně tak si dávejte pozor na trhání. Maso by nemělo ve šťávě plavat, ta slouží k tomu, aby bylo šťavnatější. Pamatujte si, že šťáva jako taková je strašně silný koncentrát chutí. A taky nikam nespěchejte. Maso potřebuje čas, nejen na uležení, ale taky na pečení. Pak už ho můžete jen prohřívat a prohřívat…
Trhané maso s bramborovou kaší
4 porce
příprava: 8 hodin pečení + 10 hodin na odležení masa
Co na trhané maso?
800 g vepřového masa vcelku (plec nebo ramínko)
NA RUB
2 lžíce sušené cibule
2 lžíce soli
2 lžíce třtinového cukru
1 lžička sladké papriky
1 lžička semínek koriandru
1 lžička sušeného česneku
1 lžička kmínu
½ lžičky kajenského pepře
½ lžičky pepře
Co na bramborovou kaši?
600 g brambor typu B
sůl
40 g másla
200 ml plnotučného mléka
1 žloutek
Jak na to?
- V hmoždíři nadrť směs koření, cibule, česneku a cukru. Vpracuj rub do celého masa a promasíruj. Přendej do pekáče, uzavři potravinářskou fólií a nech v chladu na 10 hodin odpočinout.
- Vypuštěnou šťávu odeber a dej si stranou, bude se ti hodit na podlévání. Maso přiklop a peč v předehřáté troubě při 120°C asi 8 hodin. Podle potřeby podlévej šťávou. Měkké maso natrhej v trošce šťávy vidličkami a nech ještě v troubě prohřát, asi na 10 minut.
- Mezitím si připrav bramborovou kaši. Oloupej a nakrájej na kostičky brambory. Uvař je v osolené vodě do měkka. Sceď. Ještě horké je začni mixovat. Postupně přidávej máslo, pak nahřáté mléko a nakonec kaši zjemni žloutkem.
- Hotovou kaši rozděl na talíře. Navrch dej natrhané maso a zalij troškou omáčky.