Kdy jindy se pustit do sladkého pečení než o víkendu? Využijte jablíčka a připravte si třeba na nedělní posezení u kávy nebo čaje závin jako od babičky.
Fígl je v tom nikam nespěchat. S těstem si musíte pohrát, mít na něj trpělivost. Odpočítávat si minuty a těšit se na výsledek. A co víc, kromě českých jablek dá závinu tu správnou vůni a chuť? Domácí třtinový cukr. Nedávno jsem dělala hokus pokus suflé (které bohužel nevyšlo, ale nevzdávám to a věřím, že se brzy na blogu objeví) a ze zbylých vanilkových lusků jsem si připravila do zásoby cukr. Ten se vždycky hodí. Teď už jen přisypávám. A ano, ta sklenička na fotce je od Marmelád s příběhem. Ten Hančin rukopis je nezaměnitelný.
Jablečný závin se skořicí
2 záviny
příprava: 100 minut
Co na domácí listové těsto?
- část těsta
250 g másla
250 g hladké mouky
- část těsta
250 g hladké mouky + na pomoučnění válu
špetka soli
125 g másla
1 vejce
4 lžíce teplé vody
1 lžíce octa nebo šťávy z citronu
Co na jablečný závin
listové těsto
4 jablka
vanilkový třtinový cukr
mletá skořice
1 vejce
moučkový cukr na zasypání
Jak na to?
- Připrav si první část listového těsta. Do prosáté mouky přidej na kostičky nakrájené studené máslo. Prsty vypracuj hladké těsto a dej to do ledničky odpočinout.
- Mezitím se pusť do druhé části těsta. Prosátou mouku smíchej se solí, přidej na kostičky nakrájené studené máslo a vypracuj drobivé těsto. Pak přidej vejce a nakonec postupně přidávej teplou vodu smíchanou s octem nebo šťávou z citronu. Hladké těsto pak vyválej na pomoučněném vále. Doprostřed dej první část těsta a zabal to. Vlož do čisté utěrky a vlož na 15 minut do ledničky.
- Pak vyndej a vyválej těsto. Přelož ho na polovinu a tu ještě na čtvrtinu. Zase zabal do utěrky a dej na 15 minut do ledničky. Tento postup zopakuj ještě dvakrát.
- Mezitím si připrav náplň, jablka zbav jádřinců a nakrájej je na malé kostičky. Ty smíchej s vanilkový třtinovým cukrem a skořicí. Můžeš přidat i ořechy a rozinky, to už je na tobě. Listové těsto rozděl na dvě části. Obě části vyválej na plát asi 1 cm tlustý. Na střed rozděl jablíčka, záviny zabal, na krajích upevni. Přendej je na plech vyložený pečicím papírem a potři vyšlehaným vejcem.
- Peč je v předehřáté troubě při 180°C dozlatova, asi 30 minut. Podle potřeby ještě potři vejcem. Pak záviny nech vychladnout a nakonec je zasypej moučkovým cukrem, nakrájej a podávej.
Mohla bych těsto i zmrazit na potom?
Vlastně jsem ho nikdy nemrazila, ale dočetla jsem se, že to jde. U Cuketky se například píše, že je dobré ho rozmrazovat postupně v lednici. Tedy vyndat z mrazáku, dát do lednice a nechat ho tam povolit, může to trvat i den.