Představuji vám vánoční cukroví, které mám snad ze všeho nejraději. Mandlové plněné ořechy. Dělá je naše máma a já je poctivě ujídám.
Vím, že ořechy by se měly dělat hned s prvním adventem, ale vůbec nevadí, když se do nich pustíte i týden před Vánocemi. Jak to vím? Jím je hned, jak je slepíme čokoládovým krémem. A i když nejsou úplně uleželé, jsou prostě skvělé. Ať už do těsta přidáte mandle, vlašské ořechy nebo lískové oříšky. Krém může být taky různorodý. Základem by mělo být poctivé máslo a pak jestli zvolíte kávu, čokoládu nebo kokos je už na vás. A troška tuzemáku taky není k zahození…
Ořechy s čokoládovým krémem
asi 80 slepených ořechů
příprava: 60 minut + odležení těsta (přes noc, ideálně 24 hodin)
Co na ořechy?
240 g másla + na vymazání formiček (celkem asi 250 g)
120 g moučkového cukru
100 g strouhaných loupaných mandlí
1 žloutek
300 g polohrubé mouky + na vysypání formiček
Co na čokoládový krém? (Použiješ 3-4 dny před Vánoci)
250 g másla
100 g moučkového cukru
100 g hořké čokolády
troška tuzemáku dle chuti
Jak na to?
- Ideálně v robotu (s nástavcem „K“) utři změklé máslo, cukr, přidej nastrouhané mandle a žloutek . Nakonec přidej mouku. Ještě ručně propracuj v hladké těsto. Vlož do potravinářského sáčku a nech v ledničce do druhého dne odpočinout.
- Rozpusť zbylé máslo. Mašlovačkou vymaž formičky na ořechy máslem a vysyp je polohrubou Předehřej troubu na 170°C
- Z těsta vyválej válečky o průměru 2 cm, odkrajuj stejné dílky, (asi tak 1 cm velké). Ty vlož do formičky a palcem vmáčkni – rozprostři. Přendej na plech a peč asi 10 minut. Ještě teplé vyklepni a nech vychladnout. Na další várku už nemusíš formičky znovu vymazávat. Ořechy nech rozležet v uzavřené krabici v chladu 14-21 dní
- Před Vánoci (ideálně 3-4 dny) si připrav si čokoládový krém. Změklé máslo utři s moučkovým Potom přidej nastrouhanou čokoládu a dle chuti kapku rumu. Krémem spoj ořechy k sobě.