Když už to vypadá, že na Vánoce nebude v Praze (zase) sníh, tak si ho přivoláme aspoň takhle – snově. Kokosové cukroví s tuzemákem provoní kuchyň a navodí tu správnou adventní atmosféru.
A taky zahřeje, když se vrátíte domů z procházky a nos máte červený jako Santův Rudolf (alespoň v mém případě). Úplně nejlepší je, když si ho dáte s černým čajem s rumem, medem a citronem. Otevřete si knížku nebo si pustíte pohádku v televizi. Přitulíte se k dětem. Takhle já vidím tu vánoční pohodu a pro ni jsem ochotná péct ve dne v noci. Nebo si zajdu k naší mámě, která obvykle peče od listopadu a zásobí nás v pravidelných dávkách. Ani si neumí představit kolik lásky nám tím dává…
P.S. Děkuju za tohohle krásného ptáčka jedné z nejlepších cukrářek, co znám. Dašce ze Sugar MaMa.
Kokosoví střapáčci
asi na 4 plechy
příprava: 60 minut + odpočinutí těsta (alespoň přes noc)
Co na máslové těsto?
250 g másla (ideálně Hera máslová)
90 g moučkového cukru
1 bio vanilkový cukr (nebo 2 lžíce domácího)
2 vrchovaté lžíce holandského kakaa
200 g mletého kokosu + na obalení
3 žloutky
kůra z 1 citronu
330 g hladké mouky
Co na ozdobu?
1 bílek
strouhaný kokos na obalení (asi 50 g)
Co na máslový krém? (Použiješ 3-4 dny před Vánoci)
200 g másla
80 g moučkového cukru
80 g jemně namletého kokosu
1 lžička tuzemáku
Jak na to?
- Utři v robotu (pomocí nástavce „K“) máslo s cukry, přidej kakao, kokos, žloutky a kůru z citronu. Nakonec vmíchej mouku a vypracuj hladké těsto. V robotu to trvá asi 10 minut, těsto se nesmí lepit k okrajům mísy. Pak ho ještě rukama propracuj na vále, je trošku drobivější.
- Těsto přendej do potravinářského sáčku a nech do druhého dne v ledničce odpočinout.
- Troubu (ideálně horkovzdušnou) předehřej na 170°C. Vyválej těsto asi na 3 mm silný plát (nejlepší je vyválet ho mezi potravinářskými fóliemi). Vykrajuj kolečka a přendej je na plech vyložený pečicím papírem. Peč asi 10 minut. Nech vychladnout.
- Polovinu koleček použij jako vrchní část – tu potři mašlovačkou namočenou do vyšlehaného bílku a namoč do strouhaného kokosu: Všechna kolečka pak ulož do krabice. Skladuj v chladu a suchu 14-21 dní.
- Těsně před Vánoci (ideálně 3-4 dny) si připrav máslový krém. Utři změklé máslo s cukrem, kokosem a rumem. Kolečka spojuj k sobě našlehaným krémem (vždy jedno s kokosem a jedno bez, to je spodní část cukroví).