Rohlíčky patří mezi naše nejoblíbenější vánoční cukroví. Rok co rok se s nimi trápím a pak přijdu za mámou a ta je má dokonalé, malé, křehounké a nelámou se.
A tak vám letos servíruji její „vymazlený“ recept bez jakýchkoliv zdravějších náhražek. Protože klasika k Vánocům prostě patří. I když je dělá z trojnásobného těsta, i když je jíme po hrstech, věřím, že ty kila navíc, co za svátky přibereme, zase z těla dostaneme procházkami po adventním centru, výšlapem na keltské opidum a posilováním břicha při vánočních pohádkách. Užijte si dnešní první adventní neděli a pečte a jezte to, co máte rádi!
Vanilkové rohlíčky
1 dávka (asi 2 plechy)
příprava: asi 30 minut + odležení (ideálně 24 hodin nebo přes noc)
Co na rohlíčky?
280 g hladké mouky (Babiččina volba na křehké pečivo)
200 g másla (máma spíš používá Heru)
100 g moučkového cukru + na obalení
1 vanilkový cukr (nebo 2 lžíce domácího)
120 g namletých vlašských ořechů
Jak na to?
- Prosej mouku, do ní přidej změklé máslo nebo Heru, cukry a začni vypracovávat těsto. Máma to dělá zásadně rukama. Když už těsto vypadá jako větší kusy drobenky, zapracuj ořechy. Propracuj, dokud těsto nebude hladké a držet pohromadě. Pak ho přendej do igelitového svačinového sáčku a nech alespoň 24 hodin v ledničce odpočívat.
- Troubu předehřej na 170°C. Těsto vyndej, odřízni si vždy část těsta, tak akorát na rozválení a nech ho povolit. Vyválej z něj váleček o průměru asi 2 cm. Nakrájej po 1 cm dílky. Z každého dílku v rukách (přes dlaně) ještě vyválej malý váleček a z něho pak vytvaruj rohlíček. Přendej na plech vyložený pečicím papírem a peč asi 10 minut. Cukroví se nesmí lepit k papíru a zlehka zrůžoví. Ještě teplé rohlíčky obal v moučkovém
- Tipy na obalení: Rohlíčky nech na plechu a hned po vyndání z trouby posypej moučkovým cukrem, který máš v malém sítku (klidně použij i sítko na čaj). Až trochu zchladnou, přendej je do krabice, ve které je budeš skladovat (ber za prostředek, tak se nerozlámou) a pak ještě jednu posyp cukrem. Rohlíčky skládej na sebe.
- Rozležené rohlíčky jsou nejlepší, proto je nech asi 14–21 dní odpočívat v chladu.