Z dětství nejraději vzpomínám na sekanou pečeni s bramborovou kaší a okurkovým salátem. Na to, jak voněla víkendová kuchyně a na úsměv naší mámy, když jsme se v jídle (alespoň) jednou nešťouraly…
Nevím, jak to máte vy, ale já ty české klasiky, poklady naší retro kuchyně, miluju. Ať už je to vepřo-knedlo-zelo, šunkofleky, škubánky s mákem, bramborové placky a další (mohla bych vyjmenovávat věky), je to něco, na co jednou za čas dostanu chuť. A nejlepší na tom je, že naše holky už v tomhle módu jedou taky. Jakmile přijdeme se sekanou a okurkovým salátem, vždycky to dojedí do posledního drobku na talíři. I když jsou to děti hodně vybíravé.
Sekaná pečeně s mrkví
4 porce
Příprava: 20 minut + 80 minut pečení
Co na sekanou s mrkví?
2 šalotky (nebo 1 cibule)
2 středně velké mrkve
olivový olej
½ pórku
500 g mletého masa (mix vepřové a hovězí)
1 vejce
1 lžíce plnotučné hořčice
1 lžíce sušené majoránky
1 lžíce sušeného tymiánu
sůl a pepř
domácí strouhanka dle potřeby
Jak na to?
- Šalotky a mrkev oloupej a nakrájej nadrobno. Orestuj je na pánvi s olivovým olejem, přidej nakrájený pórek a vše restuj na skus. Odstav a nech trošku vychladnout.
- Mleté maso přendej do mísy. Přidej vejce, hořčici, majoránku, tymián, sušený česnek (pokud chceš použít čerstvý, nasekej ho a dej na pánev k šalotce), sůl a pepř. Přidej orestovanou zeleninu a vše promíchej. Podle potřeby vmíchej strouhanku (na zahuštění).
- Předehřej troubu na 180°C. Vytvaruj z masové směsi dvě šišky, přendej je do pekáče, zapíchej do nich po dvou párátkách (sekaná ti „nespadne“ a snadněji poznáš, že je maso hotové, když je vytáhneš a budou suché). Přiklop a peč asi hodinu. Podle potřeby podlij vodou. Pak odklop a peč dozlatova, ještě asi 20 minut.