Ať si kdo chce co chce říká, kynutý koláč jako od babičky je prostě nejlepší. A když přidáte mák, švestky, jablka a provoníte ho skořicí, pak víkend nemá chybu.
Vím, kynutí zabere hodně času v kuchyni. A když už čekáte, tak čas využijte tím, že si připravíte náplně na koláč podle vlastní chuti. U nás doma je asi nejoblíbenější mák, ideálně v kombinaci se švestkami. Ale taková ořechová, povidlová nebo tvarohová náplň není taky vůbec špatná. Ořechy já používám vlašské (protože na lískáče mám alergii…), povidla smíchávám s tuzemákem a kvalitní hořkou čokoládou a tvaroh zase se žloutky a rozinkami. Ale to zase někdy příště…
Koláč se švestkami a mákem
1 pekáč
příprava: 60 minut + 70 minut kynutí
Co na kynutý koláč?
300 g hladké mouky + troška mouky na zasypání
½ kostky droždí (21 g)
1 lžíce třtinového cukru
150 ml plnotučného mléka
2 žloutky + 1 bílek na potření
špetka soli
100 g másla + na vymazání formy
Co na náplň?
1 hrnek (o objemu 250 ml) mletého máku
½ hrnku plnotučného mléka
½ hrnku třtinového cukru
asi 4 větší švestky a 2 větší jablka
2-3 lžíce třtinového cukru (podle toho, jak sladké je ovoce)
mletá skořice dle chuti (já dávám tak 1 lžíci)
Jak na to?
- Prosej mouku do větší mísy, uprostřed udělej důlek, rozdrob do něj droždí, přidej cukr a zalij to 50 ml vlažného mléka. Zasyp troškou mouky a nech pod čistou utěrkou pěkně v teple vzejít kvásek, asi 10 minut. Poté vmíchej zbývající vlažné mléko, žloutky, špetku soli a rozehřáté (ne horké!) máslo. Vypracuj hladké těsto ideálně za pomoci robota tak, aby se nelepilo ze stran mísy. Pak zasyp troškou mouky a nech v teple kynout 1 hodinu.
- Ke konci doby kynutí si spař mák a připrav ovoce. Namletý mák přendej do rendlíčku, vmíchej cukr a přidej mléko, přiveď k varu, pak teplotu sniž a za stálého míchání vytvoř středně hustou kaši. Ovoce omyj, zbav švestky pecek, jablka jádřinců a nakrájej vše na plátky. Ty pak smíchej v míse s cukrem a skořicí.
- Nakynuté těsto rozválej a přendej do máslem vymazaného pekáčku. Nahoru rozetři zahuštěný mák, okraje nech volné a rozlož ovoce. Přendej do předem vyhřáté trouby a peč při 180°C dozlatova, asi 45 minut. Okraje koláče můžeš potřít vyšlehaným bílkem. Než koláč vyndáš z trouby, zkontroluj si, zda uprostřed není moc tekutý (ovoce vypouští hodně šťávy). V tom případě troubu vypni a nech koláč ještě pěkně v teple dojít.