Fenykl je tak aromatický, že ho lidé buď milují nebo ho prostě nejedí. Což je velká škoda. Když ho připravíte se sladkou zeleninou, dodáte med a provoníte mátou, je to skvělá příloha.
Takto pečená zelenina se hodí k masu. Ale podávat ji můžete jen tak, samotnou, třeba až se rozhodnete být alespoň jednou týdně vegetariánem. Pak doporučuju vyrazit někam na farmářský trh. Ne proto, že je to stále ještě trendy, ale protože tam nakoupíte sezonní zeleninu za pár korun. Když se budete drze ptát, možná vám poradí nejen jak ji doma skladovat, ale hlavně – co s ní v kuchyni. Třeba takový fenykl. Dělá se z něj skvělý crumble s parmazánem, ale na ten recept přijde řada až jindy.
Zapečená zelenina s medem
4 porce
příprava: 50 minut
Co na zeleninu?
2 kořeny fenyklu
2 červené cibule
sůl a pepř
olivový olej
4 mrkve
1 lžíce másla
2 lžíce slunečnicových semínek
1 lžíce semínek koriandru
1 lžíce medu
1 lžíce balzamikového octa
šťáva z ½ citronu
čerstvé lístky máty
Jak na to?
- Troubu předehřej na 180°C. Fenykl omyj, otrhej suché, ošklivější postranní listy a pokud ji má, tak i nať. Pak kořen nakrájej na plátky. Přendej do pekáčku, přidej měsíčky cibule, osol, opepři a zakapej olivovým olejem. Dej do trouby a peč 15 minut. Pak přidej na větší kousky nakrájenou očištěnou mrkev, promíchej a peč dalších 25 minut. Zelenina musí být měkká tak akorát, ideálně na skus.
- Mezitím na pánvi na trošce oleje s máslem orestuj slunečnicová semínka a semínka koriandru. Nech 2 minuty zlehka probublávat. Pak odstav a vmíchej med. Dochuť balzamikovým octem, šťávou z citronu, solí a pepřem. Směs vmíchej do pečené zeleniny a podávej s čerstvou mátou.