Americké cookies: Máslové sušenky s čokoládou

Americké cookies: Máslové sušenky s čokoládou

Tyhle křupavé a přesto uvnitř vláčné sušenky peču obvykle na přání mé starší dcery Mii. A vždycky mě překvapí, jak je to rychlé a jednoduché.

Navíc, pokud potřebujete zabavit děti v kuchyni, pak tohle je naprosto ideální recept. Jen s tím nožem opatrně. Čokoládu můžete i nastrouhat nahrubo. Sušenky se pak hodí nejen na odpolední svačinu, ale i na cesty, piknik nebo pak do školy na svačinu. Jsou skvělé i jako jedlý dárek. A můžete s nimi improvizovat. Občas použiju hořkou čokoládou s příměsí pomeranče nebo maliny, skvělé je i chilli.

 

Americké cookies s čokoládou

Na 2 plechy (asi 15 sušenek)

Příprava: 30 minut

 

Co na cookies?

200 g čokolády 70% kakaa (2 balení)

300 g hladké mouky

špetka soli

1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů

200 g třtinového cukru

1 bio vanilkový cukr

110 g másla

2 malé vejce

 

Jak na to?

  1. Nakrájej nožem nahrubo čokoládu. Přendej do mísy, přidej prosátou mouku, špetku soli a prášek do pečiva.
  2. V robotu vyšlehej cukry s rozehřátým máslem (nesmí být horké!) v pěnu, přidej vejce a šlehej ještě asi 5 minut. Vznikne světlý krém. Ten vmíchej k mouce s čokoládou. Vypracuj těsto, já to dělám rukama, podle potřeby případně přidám ještě trochu mouky.
  3. Vytvaruj kuličky a ty pak přendej na plech vyložený pečicím papírem. Dnem skleničky nebo razítkem na sušenky vytvaruj menší, ale tlustší kolečka. Dávej je trošku dál od sebe. Peč v předehřáté troubě při 180°C lehce dozlatova, asi 10 až 12 minut. Nech vychladnout.
8 Comments
  1. Upečeno s „přespávačena“!
    Dobrá zábava pro malé kuchtíky a super sváča do ruky!!!
    🙂

  2. Dobrý den, zatím jsem alternativu nezkoušela, děkuju za zprávu, určitě je to pro nás výzva!

  3. Na tento recept jsem narazila asi před třemi lety, když jsem neustále hledala lepší a lepší recepty na čokoládové cookies. Musím říct, že žádný jiný tyhle ještě pořád nepřekonal! Vlastně jsem už rezignovala a vždy se vracím k tomuto receptu. Tak málo ingrediencí, lehký postup a rychlá doba přípravy prostě nemá konkurenci. Většinou peču více plechů a každý nechám v troubě jinak dlouho a sušenky vytvaruju jinak tlusté, protože se nikdy nemůžu rozhodnout, jestli mi víc chutnají ty tlusté „buchtoidní“, nebo tenké a křupavé.

  4. Začínám váš blog milovat. Už jsem vyzkoušela několik vašich receptů a vždycky úspěch. Děkuji za to, co děláte.

  5. Tyto sušenky jsem vyzkoušela – do hodiny bylo po nich a druhý den je chtěli znovu jsou úžasné

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *