Dávám šanci avokádu, Františku! Jde to hned lépe, když k němu přidám snad ten nejlepší kyperský sýr a plátky žampionů dokřupava propečené na grilu.
Říkám si, co na tom avokádu všichni mají. Snažím se v něm najít nějakou tu chuť a ne jen krémovou konzistenci. A taky si říkám – jak moc zhnědne, když ho nezakapu citronem? Já vím (dyť jsem výživářka), že je zdravé a plné těch správných tuků. Že nasytí. A tak jsem mu dala ještě jednu šanci (a zakápla jsem ho citronem). Na pomoc jsem si vzala fazole adzuki, rajčata od farmáře, řeřichu, nefiltrovaný olivový olej, mořskou sůl a čerstvě namletý pepř. Ale abych nic neponechala náhodě, vytáhla jsem ty největší zbraně, a to sýr halloumi a žampiony. Když je ogrilujete, nic nepředčí jejich křupavou a šťavnatou chuť. Pak takový salát může být nejen zdravý, ale taky naprosto barevně vyvážený a k sežrání.
Tohle není recept, je to spíš taková směsice, přiznávám, že trošku dražší na suroviny, ale jde o inspiraci, jak s nimi naložit a přitom si moc pochutnat!
Sýr halloumi– je polotvrdý sýr, který se vyrábí na Kypru z ovčího a kozího mléka. Je ale dost pravděpodobné, že v obchodě seženete takový, který je vyrobený z pasterizovaného kravského mléka. I tak je tento sýr prostě perfektní na gril!
Salát s halloumi z grilu
2 porce
příprava: naložení fazolí adzuki (ideálně 5 hodin) + 45 minut na vaření fazolí adzuki + 15 minut na salát
Co na salát?
1 větší hrst fazolí adzuki
100 g sýru halloumi
4 žampiony
1 lžíce olivového oleje
½ avokáda
½ citronu
2 rajčata
řeřicha
1-2 lžíce nefiltrovaného olivového oleje
mořská sůl
čerstvě namletý pepř
Jak na to?
- Fazole adzuki namoč dle návodu na obalu do studené vody na 5 hodin. Pak je slij a vař do měkka asi 45 minut. Můžeš si jich takhle připravit víc a použít do různých receptů.
- Sýr halloumi a žampiony nakrájej na plátky a orestuj na olivovém oleji na grilovací pánvi dozlatova z obou stran. Avokádo oloupej a nakrájej na plátky, zakapej citronem.
- Rajčata nakrájej na menší kousky. Přendej na větší talíř. Přidej ogrilovaný sýr a houby, uvařené fazole a řeřichu. Dochuť mořskou solí, čerstvě namletým pepřem a zakapej nefiltrovaným olivovým olejem.