Maceška nebo také violka trojbarevná je jedlá květina. Můžete s ní ozdobit koláč, salát nebo si připravit sirup. A rozhodně vám zpestří letní drinky.
Dopředu říkám, že nejsem zrovna znalá jedlých květů, stále se učím, poznávám, opravuju se a tak vůbec. V kuchyni s nimi experimentujeme. A když je povaříte se spoustou cukru, i když je to třtinový, není to úplně nejzdravější. ALE. Je to prostě způsob, jak si ty kytičky uchovat doma v kuchyni, jak si provonět den a stejně, po litrech to pít nebudete…
Každý rok sbíráme pampelišky na med (recept brzy), občas děláme i domácí bezinkovou šťávu a jednou jsme zkoušeli také sirup ze sedmikrásek. Letos jsme se pustili do něčeho mnohem voňavějšího, do sirupu z macešek. Neumím si představit, kolik byste jich museli v květináči koupit a radši si ani nepředstavuju, kolik byste jich museli nakrást v parku (nedělejte to, je to zločin!), nicméně, pokud máte někde poblíž zahradnictví, kde se jich zbavují, protože se třeba chystají sázet zeleninu, pak toho využijte, nasbírejte je a připravte si z nich osvěžující květinový sirup. Není to tak těžké a jako dárek je to boží. Můžete si z něj v létě připravit nápoj na zahradu nebo jím osladit čaj. Já voňavé sirupy přidávám i do madlenek nebo sušenek.
Chtěla bych tímto poděkovat svému kamarádovi Lukášovi Zachovi, který má nejmenované zahradnictví (link zde) a dělá super chilli pasty, že mi takhle jednou v sobotu zavolal, ať vezmu děti a nasbírám si macešky. Opravdu lepší plán na víkend jsme si ani nemohly vymyslet…
Maceškový sirup
2 lahve o objemu 1 l
příprava: 24 hodin louhování + 4 hodiny
Co na sirup?
600 g macešek (my měli mix barev)
3 citrony
2 l vody
1,5 kg třtinového cukru
tenké plátýnko
alkohol bez chutě na vymytí lahví
Jak na to?
- Květy macešek přendej do velké nádoby, která se dá uzavřít. Přidej na plátky nakrájený jeden citron a zalij horkou (ne úplně vroucí) vodou, asi 2 litry. Musí se květy potopit. Zamíchej, přiklop a nech louhovat 24 hodin.
- Poté vezmi tenké plátýnko, může být i látková plínka a přeceď tekutinu z květin do velkého hrnce. My měly i fialové květy, které vodu naprosto obarvily.Vmíchej šťávu ze dvou citronů a cukr. Přiveď k varu, pak stáhni teplotu na polovinu a vař za občasného míchání, dokud se nevytvoří konzistence sirupu. Tu poznáš tak, že kápneš vedle na pracovní plochu a po vychladnutí z ní bude gel. Já sirup vařila asi 3,5 hodiny.
- Mezitím vypláchni uzavíratelné lahve vroucí vodou a pak ještě alkoholem. Zabrání případnému kvašení. Alkohol se za chvilku vyprchá a na chuť sirupu nebude mít vliv. Až bude sirup hotový, slij ho do lahví a uzavři. Sirup skladuj na tmavém místě a ideálně v chladu. Pokud ti začne perlit, vylij ho, kvasí. Podávej vychlazené s citronem.