Rebarbora vždycky rostla u nás na zahradě a my se vždycky těšili, až si pochutnáme na koláči s drobenkou. A když už, tak kynutý, říkávala naše babička.
Co my o téhle zvláštně nakyslé rostlině vlastně víme? Každý rok vykoukne z jara na stejném místě. Sklízí se, když se začervenají stonky, loupe se a pak tepelně upravuje. Syrová se nedá jíst a podobně jako jahody je lepší, když jí podáváte s něčím mléčným, protože obsahuje kyselinu šťavelovou. Z rebarbory se dělají kompoty, dává se do ovocných knedlíků a taky do koláče.
Kynutý koláč s rebarborou a jahodami
forma o průměru 28 cm
příprava: 45 minut + kynutí 1 hodina
Co na koláč?
300 g hladké mouky + špetka na zasypání těsta
20 g čerstvého droždí
1 lžíce třtinového cukru
50 ml smetany ke šlehání 33%
100 ml mléka
2 žloutky
kůra z 1 citronu
špetka soli
100 g másla + na vymazání formy
Co na náplň?
200 g měkkého tučného tvarohu
1 bio vanilkový cukr
2 menší stonky rebarbory
2 lžíce třtinového cukru
1 lžička mleté skořice
10 – 12 jahod
Co na drobenku?
50 g másla
50 g polohrubé mouky
50 g třtinového cukru
1 lžička mleté skořice
Jak na to?
- Připrav si kynuté těsto. Do mísy prosej hladkou mouku, uprostřed udělej důlek, rozdrob do něj droždí, zasyp cukrem a zalij vlažnou smetanou smíchanou s mlékem. Nech v teple vzejít kvásek, asi 10 minut. Poté vmíchej žloutky, kůru z citronu, sůl a rozehřáté máslo. Vypracuj těsto, zasyp troškou mouky a přikryj čistou utěrkou. Nech v teple kynout 1 hodinu.
- Tvaroh utři v misce s vanilkovým cukrem. Oloupej rebarboru, nakrájej ji na tenčí plátky a smíchej s cukrem a skořicí. Pustí trošku šťávy. Předehřej troubu na 180°C. Formu na koláč vymaž máslem (můžeš i trošku vysypat polohrubou moukou). Vykynuté těsto rozválej do kruhu, přendej do formy. Navrch rozetři tvaroh, kraje vynech. Potom navrch vyskládej rebarboru a klidně zalij i puštěnou šťávou. Pak přidej na plátky nakrájené jahody.
- Nakonec připrav drobenku. Prsty rozdrob máslo s moukou, cukrem a skořicí. Drobenkou zasyp koláč a peč jej dozlatova, asi 35 minut. Okraje koláče během pečení můžeš potřít troškou rozehřátého másla nebo vyšlehaným vejcem.
Upečeno, koláč je výborný. Díky za Váš blog plný výborných receptů!
Děkujeme:-)
Hledala jsem recept na kynuté těsto s rebarborou – potřebovala jsem nějaké nové těsto na koláče…Zkusila jsem tohle a byla to skvělá volba…Těsto jsem po vykynutí rozválela na obdélník , pomazala máslem, srolovala do rolády a nakrájela na „šneky“, do důlku jsem dala tvaroh s rebarborou, drobenku, máslo a těsto se tak na nějakou dobu stane mým favoritem…je to vynikající…Díky moc za recept 🙂
Děkujeme za inspiraci a za to, že s námi pečete:-)
Prosim, napln jste do dulku dala ve smyslu jako na sneky navrch?
Ano a omlouváme se za opožděnou odpověď:-)